neděle 20. října 2013

Čokoládová buchta



Venku je hnusně. Nemá dokonce ani cenu utěšovat se, že vlastně hned po podzimu budou Vánoce a to znamená spoustu úžasného cukroví, světového míru a jiných veskrze pozitivních věcí, protože tuhle myšlenku člověku dokonale zaženou nepříliš chutně vyhlížející adventní kalendáře a čokoládové kolekce, které obchody alespoň v mém přímém dosahu vystavují už skoro dva týdny - do vánoční atmosféry daleko. Místo figurky z celofánu je třeba dát si něco lepšího, něco, u čeho nepřipadá v úvahu přemýšlet, jestli si máte dát ještě jeden kousek - nároky jednoznačně splňuje čokoládová buchta, kterou v mírně upravené verzi dělávala moje babička a která na podzim fakt funguje.

Na 20 cm kulatou formu:

150 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru (už snížené množství cukru, takže výsledek není ani s čokoládou příliš sladký)
15 g holandského kakaa
1/2 prášku do pečiva
125 ml mléka
50 g másla
1 vejce
2 lžíce oleje

Poleva:

100 g hořké čokolády
8 - 10 lžic smetany ke šlehání

Postup:

Troubu nastavíme na 170°C. Mouku v míse dobře rozmícháme s cukrem, kypřícím práškem a kakaem, neb nestojíme o žádné hrudky. V rendlíku zahřejeme mléko s máslem, aby se rozpustilo, necháme trochu zchladnout, přidáme vejce a olej a nalijeme k sypké směsi. Tekutější těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a necháme péct 15 - 20 min, vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout ve formě.


Na polevu ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme smetanu a rozmícháme, případně přidáme další smetanu, pokud se nám zdá poleva málo tekutá (tekutost polevy není v tomto případě na škodu). Do korpusu, který je ještě pořád ve formě, uděláme koncem vařečky díry v rozumných rozestupech, aby měla poleva kam natéct (z toho sice logicky vyplývá,že čím víc děr, tím víc čokolády v korpusu, ale alespoň minimum neproděravělé plochy by přece jen mělo zůstat). Polevu necháme zatuhnout při pokojové teplotě a můžeme se vesele ládovat. Koho podzim vážně deprimuje, naordinuje si kopeček šlehačky.



1 komentář: