sobota 2. listopadu 2013

Jablečné muffiny s krokantem



Dostali jsme od kamarádky jablka. A hodně. Jakože tašku. A co s jabkama? Štrůdl, to je jasný, jenže to je tak trochu nuda a člověk si u toho vlastně vůbec neužije tu zadělanou kuchyň, na což se samozřejmě vždycky při pečení těším. Takže vymyslet něco, co bude obsahovat jabka + nějakou přidanou hodnotu.
Z posledního záchvatu pečení mi zbyly lískové ořechy, takže proč nezkusit krokant. No, ve výsledku to nebyla špatná myšlenka, ovšem kuchyň zvláště po první a poslední části (loupání ořechů a drcení) vypadala jako po výbuchu, takže příště si ho radši udělám den předem, aby mě z toho netrefilo až zase budu dělat tři věci najednou. A dávám si neporušitelný slib, že příště udělám krokant z ořechů, které už budou oloupané. Ale jinak mě samozřejmě šmrdlání horkých lískáčů v utěrce moc bavilo, fakt. Abych se trošku ukázala (s vědomím, že ponesu na ochutnávku kolegům do práce), jablka jsou v muffinech ve formě náplně, takže když kousnete, je první křupavá vrstva krokantu, potom vláčné těsto, šťavnatá jablečná náplň... Trošku se pochlubím, že jsem sklidila pouze kladné ohlasy ;) 
Takže předsevzetí na příště mám sepsaná, krokant nikoho nevyděsil, jdeme na to:

Krokant

50 g lískových nebo jiných ořechů (loupaných!)
50 g cukru krupice
cca 10 ml vody

Těsto na muffiny

200 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
110 g cukru krupice
1 kelímek zakysané smetany (180 g)
100 ml oleje
3 vejce
1/2 lžičky skořice

Náplň

1 velké nebo 2 menší jablka, kyselejší
1 - 2 lžíce cukru muscovado (případně třtinový)
šťáva z necelé půlky citronu
1 lžička skořice

Postup

První je potřeba spáchat krokant, doporučuji den předem, ale dá se to i zaráz. Připravíme si ořechy, kdo si neprozřetelně koupil neloupané, musí je opražit na pánvičce, až začne slupka praskat, promnout je v utěrce
a zbavit se slupek (a pak je asi tak půl hodiny zametat všude po kuchyni). Kdo má mandle, tomu stačí spařit a oloupat. Připravíme si plech, stačí menší, ono toho zase tolik nebude, který vymažeme tenkou vrstvou oleje. Do rendlíku dáme cukr, zalijeme vodou a bez míchání necháme zezlátnout - ideální je spíš střední teplota, takže to může chvilku trvat. Do zlatého karamelu přidáme ořechy a necháme ještě trochu ztmavnout a vylijeme na připravený plech.Teď musíme čekat, než krokant zatuhne a půjde nalámat na menší kusy, které pak proženeme mixérem na hrubší prášek. Můžeme si dát i kousek stranou a ten podrtit jenom v hmoždíři na větší kusy, které budou skvěle křupat.
Přichází na řadu náplň, takže jablko/a oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na menší kostičky. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme jablka, citronovou šťávu, skořici i cukr a promícháme. Nemusíme to
s tepelnou úpravou přehánět, stačí aby jablka trochu změkla a pustila něco málo šťávy. Zapneme troubu na 180°C.
Jako poslední bleskově smícháme těsto. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva
i jedlou sodu a dobře promícháme. Ve druhé misce promícháme smetanu s olejem a vejci, směs přilejeme k mouce a promícháme.
Konečně jdeme na muffiny. Do formy dáme papírové košíčky a začneme plnit těstem - do jednoho důlku nejdřív přijde asi tak lžíce těsta, pak lžička náplně, překryjeme další lžící těsta a navrch posypeme drceným krokantem. Je ideální, když se jablka z náplně nedotýkají papírových košíčků, neb by je mohla při pečení rozmočit. Pečeme 20 - 30 min, krokant se znovu  napůl rozteče a těsto zezlátne.

Ideální je zkonzumovat do druhého dne, aby jablka nerozmáčela korpus muffinů, ale u nás by zřejmě víc jak den stejně nevydržely ;) Jablečné náplně mi trochu zbylo a krokantu taky, takže jsem to zapekla ještě samostatně v malé misce posypané oříškovou drtí a vůbec to nebylo špatný.


Žádné komentáře:

Okomentovat