pátek 8. listopadu 2013

Jablečný koláč s rozmarýnem


Minulý víkend jsme dostali pozvání na večeři u příležitosti kolaudace nového bytu. No a i když vás někdo pozve na jídlo, tak samozřejmě nemůžete přijít s prázdnou -> v mém případě s největší pravděpodobností nabídnete, že přinesete dezert. A protože pořád ještě zbylo dost jablek a dokonce i trocha krokantu (a to si neumíte představit, jak strašně jsem se musela držet, abych ho během týdne nevyjídala samotný jenom tak lžičkou!), padla volba na jablečný koláč. Není to úplně american pie, protože nejsem zrovna skalní zastánce vrstvy těsta přes ovoce, a taky byste marně hledali obvyklé spojení jablka + skořice, takže je to prostě trošku neklasický jablečný koláč. Křehké těsto dělám podle Jamieho Olivera (originální recept zde), na mojí koláčovou formu stačí poloviční dávka.

Těsto

250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
125 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
1 velké vejce
1 lžička citronové kůry
případně trocha studeného mléka

Náplň

cca 900 g kyselejších jablek (váženo před loupáním a odstraněním jadřince)
4 lžíce cukru muscovado (třtinového)
šťáva z půlky/celého citronu
2 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu
2 lžičky kukuřičného škrobu
2 lžíce másla

Nepovinně: 4 lžíce krokantu na posypání, lze nahradit třtinovým cukrem nebo vynechat (ale je jasný, že s krokantem je to paráda ;))

Postup

Začneme náplní, protože oloupání, odjadřincování a nakrájení skoro kila jablek chvíli trvá. Já krájím na malé kostičky (asi tak 2 cm), jdou i silnější plátky. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jablka, cukr, šťávu z půlky citronu a necháme jablka trochu změknout. Když pustí šťávu, vypneme sporák, vmícháme rozmarýn a případně přisladíme/přikyselíme. Necháme vychladnout.
Mezitím spácháme těsto. Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr a promícháme. Přidáme máslo a mezi prsty ho promneme s moukou, až se nám vytvoří konzistence drobenky. Přidáme citronovou kůru a vejce, teď už by se těsto mělo spojit do kompaktní hmoty. Pokud se pořád drobí, můžeme přidat trochu mléka. Z hotového těsta vytvoříme kouli, zabalíme do potravinové folie a uložíme aspoň na 20 min do ledničky (což je zhruba tak doba, než nám vychladne náplň). Troubu předehřejeme na 180°C. Odpočaté těsto vyválíme na tloušťku zhruba 3 mm tak, aby se nám akorát vešlo do formy, přečnívající okraje odřízneme. Korpus nejdřív upečeme samotný bez náplně, takže ho zatížíme suchými fazolemi nebo rýží na pečícím papíře, aby se při pečení nevyboulil, a dáme do trouby zhruba na 8 min. Do vychladlé náplně vmícháme kukuřičný škrob. Vyndáme předpečený korpus, který můžeme ještě potřít bílkem, aby se nám náplň nevsákla do těsta a to zůstalo křehké, ale není to úplně nutné. Na korpus nalijeme náplň i se šťávou, případně posypeme krokantem nebo cukrem a pečeme cca 20 min. Až okraje koláče zrůžoví a kuchyní se line libá vůně pečených jablek, můžeme koláč vyndat. 

Po večeři (která byla mimochodem báječná) bylo dokonce požádáno o přídavek, takže rozmarýn + jablka je fajn kombinace i do koláče, nejen k vepřovému ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat