neděle 8. prosince 2013

Perníkové muffiny s brusinkami


Další návštěva = další pečení. Kdybych totiž všechno co peču nechala sníst jenom sebe a svou drahou polovičku, budeme za chvíli oba tvarů značně oblých, což bych dost nerada. Takže buď můžu část napečeného všeho nosit kolegům do práce (což dělám), a nebo péct v očekávání dalších strávníků, kteří pomůžou se výsledku zbavit. Teda jako sníst, samozřejmě. Dvakrát různými návštěvami prověřený recept na vánoční perníkové muffiny s citronovou polevou a brusinkami následuje:

Těsto na 12 menších muffinů:

225 g polohrubé mouky
120 g cukru
2 lžičky vanilkového cukru (ideálně domácího)
3 lžíce oleje
2 opravdu vrchovaté lžíce zakysané smetany
1 vejce
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžíce kakaa
50 g sušených brusinek
150 ml mléka
lžička skořice
2 hvězdičky badyánu
4 hřebíčky
3 kuličky nového koření
volitelně 2 cm kousek zázvoru, nastrouhaný, nebo lžička sušeného

Citronová poleva:

šťáva z 1/2 citronu a moučkový cukr dle požadované konzistence, odhadem začínám tak se 6 lžícemi a postupně přidávám

Postup:

Úplně jednoduchý postup, takže hurá do toho. Koření nadrtíme v hmoždíři na co nejjemnější prášek. Troubu zapneme na 180°C. Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, kakao a dobře promícháme. Přidáme oba cukry a koření a opět dobře promícháme. Přilijeme mléko, olej, přidáme kysanou smetanu a vejce a promícháme na hustší těsto. Jako poslední přidáme brusinky. Formu na muffiny vymažeme a vysypeme nebo vyložíme papírovými košíčky a plníme do 3/4 pod okraj. Pečeme v předehřáté troubě 10 - 15 min podle velikosti muffinů, kontrolujeme špejlí. 
Upečené muffiny vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce. Mezitím rozmícháme v citronové šťávě moučkový cukr, požadovaná konzistence není moc tekutá, ale jen natolik, aby se po vršku muffinu malinko rozlila (chápu, není to moc dobrý popis, ale však to poznáte). Na vychladlé muffiny lžičkou naneseme polevu a necháme zatuhnout.

Jsou super, kořeněné, nepřeslazené, vláčné i druhý den díky polevě, takže i když vám je návštěva všechny nesní, můžete je s klidným srdcem druhý den dorazit - jako já ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat