neděle 1. prosince 2013

Schwarzwald - utajený černý les


Už asi tak od 14 let, kdy jsem poprvé viděla v nějakém filmu tajnou oslavu narozenin, jsem se toužila nějaké takové zúčastnit. Ono se může zdát, že nejlepší je být nic netušícím oslavencem, na kterého po příchodu do bytu vyskočí dvacet lidí s party čepičkami a začnou mu vehementně potřásat pravicí, ale ještě lepší je takovou oslavu organizovat - nebo alespoň s pořádáním pomáhat, jako to bylo v mém případě. Ten výsledek totiž vážně stojí za to :) Asi měsíc před inkriminovanou událostí se začalo plánovat, ale to bylo jen tak jako vlažně. Jenže už od první zmínky, že se taková akce vůbec uspořádá, jsem hrozně chtěla upéct dort - k mé velké radosti mi tento úkol byl svěřen a já mohla začít plánovat, co že to vlastně upeču. Buď to mohl být hutný čokoládový dort, který se ovšem vzhledem k očekávané konzumaci milionu chlebíčků a chipsů zase až tak moc nehodil, nebo nějaký tak trochu čokoládový, tak trochu ovocný a hlavně s likérem, protože oslavenec už je velkej kluk. Volba byla jasná, musí to být schwarzwaldský višňový dort. Tady je upravený recept z Velké knihy pečení:

Korpus (forma s průměrem 24 cm):

100 g hořké čokolády
150 g změklého másla
120 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru (domácího nejlépe)
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
50 g mletých mandlí
50 g hrubé mouky
50 g kukuřičného škrobu
50 g hladké mouky
1 prášek do pečiva (já dala necelý a dort ve výsledku prokrojila jen jednou, kdo dá celý, může se mu to povést dvakrát ;)

Náplň:

300 g dobré višňové marmelády (u nás made by přítelova maminka)
cca 170-200 g kompotovaných višní + 10 na ozdobu
5 lžic šťávy z kompotu
3-4 velké panáky višňové pálenky nebo likéru, např. Višňovka od Žufánku
400 ml šlehačky
2 zarovnané lžíce moučkového cukru
volitelně 3 plátky želatiny, pokud se dort nebude konzumovat do hodiny po ušlehání smetany

Postup:

Jako první uděláme korpus, který potřebuje chvíli odpočívat a chladnout, takže v mezičase umatláme náplň. Takže do jedné mísy prosejeme obě mouky, škrob i mleté mandle, smícháme s práškem do pečiva a odložíme stranou. Troubu předehřejeme na 180°C a vyložíme dno otevírací formy papírem na pečení. Čokoládu nalámeme a necháme rozpustit ve vodní lázni a následně trochu vychladnout. Mezitím elektrickým šlehačem vyšleháme do světlé pěny máslo s oběma cukry, poté přidáme žloutky a už ručně opatrně zapracujeme vychladlou čokoládu, aby se nám všechno nesrazilo na míchaná vejce. V čisté míse a čistými metlami ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh. Do máslové směsi vmícháme na střídačku trochu sněhu a trochu moučné směsi, až budeme mít všechno spojené v relativně hustější těsto. Těsto nalijeme do formy a pečeme 30-40 min na střední příčce, vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme 10 min chladnout ve formě, poté opatrně odendáme boky formy a necháme dochladnout na mřížce. Když je dort už alespoň hodinku odpočatý, obrátíme ho dnem vzhůru a sundáme spodní díl formy a sloupneme pečící papír, pak necháme ještě tak hodinku stát a prokrojíme - jak se komu povede ;) 
Během chladnutí si připravíme náplň a sirup, kterým korpusy napustíme, pak je to totiž ta správná višňová pecka. Šťávu z kompotu svaříme na hustší sirup a necháme trochu vychladnout, aby se nám zbytečně nevypařil později vmíchaný alkohol. Vychladlý sirup naředíme jedním pořádným panákem likéru a pokapeme jím oba díly korpusu - ten vrchní si otočíme řeznou plochou nahoru. Pokud nemáme višně už vypeckované, čeká nás chvilka krásné čisté práce při odstraňování pecek, pokud ano, můžeme je rovnou smíchat s marmeládou - podle tekutosti náplně doředíme zbývajícím alkoholem, příliš tekutá náplň bude z dortu vytékat a příliš suchá se nám zase nevsákne do korpusu, takže zlatá střední cesta. 
Nejsem zrovna fanda sladké šlehačky, ale ke kyselým višním se hodí báječně, takže ušleháme šlehačku s moučkovým cukrem. Pokud víme, že nám dort bude ležet sestavený třeba přes noc v lednici, připravíme podle návodu želatinu a rozpuštěnou a vychladlou jí po lžících přimícháme do ušlehané šlehačky, kterou takto stabilizujeme a tudíž se nám lidově řečeno nerozplizne. 
Přichází slavnostní chvilka - sestavení a zdobení. Osobně preferuju při zdobení heslo "méně je více", ale můžete se klidně vyřádit dle libosti. Na spodní korpus navršíme višňovou náplň a uhladíme, přidáme 2/3 šlehačky a opatrně přiklopíme druhým, sirupem nasáklým, korpusem. Vršek dortu (případně i boky) pomažeme šlehačkou a navrch ledabyle propracovaně poházíme zbylé višně (i s peckou, hosti nemůžou mít všechno až pod nos, žejo). Já si ještě vyhrála s ozdobou z čokoládových lístků, které jsem vytvořila štětcem namočeným do rozpuštěné čokolády, kterým jsem potírala rub zelených pěkných lístků přítelovy chillipapričky, která teď vypadá poněkud chudě, ale zadařilo se. Potřené lístky stačí nechat vychladnout na pečícím papíře a po zaschnutí patrně sloupnout - efekt zaručen. Komu se s tím nechce takhle piplat, udělá si jednoduše hodblinky nožem z tabulky čokolády nebo jí trochu na vršek dortu nastrouhá. 

Dort se snědl celý během asi čtvrt hodiny, oslavenec si dal jako nášup celou čtvrtku sám, z čehož soudím, že mu opravdu chutnal :) Fotka není zrovna nic moc, ale když děláte tajnou oslavu, nemůžete si deset minut před plánovaným začátkem nechat vyklidit celou místnost a zkoušet světlo, pochopitelně, takže další fotky nevyšly zrovna pěkně. Ale co už, aspoň je to důvod udělat ho někomu dalšímu znovu a pořádně nafotit ;)

2 komentáře:

  1. Ha, dělám další čárku k výzvě, na kterou jsem se chystala dlouho:) pekla jsem ho včera a dneska vezla na návštěvu k rodičům, kde závratnou rychlostí mizel, tak se snad vše povedlo:) I když jsem při pečení měla jednu chvíli pocit, že pokud mi někdo okamžitě nezvětší kuchyň, tak mě to nádobí zavalí:) Jsem ráda, že mám na Tvém blogu jistotu skvělých receptů - a hlavně inspirace:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, moc děkuju! :) Poslední dobou nějak nestíhám a házím akorát fotky na Instagram :/

      Vymazat