neděle 16. února 2014

Čokoládový dort s creme patissiere au chocolat


Moje mamka slavila začátkem února kulatiny (vidíš, mami, jak jsem taktní a nesděluju detaily ;)), z čehož vyplývá, že bylo třeba upéct dort (nebo koupit, ale o tom by se mi dost špatně psalo). U mamky platí zlaté pravidlo čím víc čokolády, tím víc dort, takže zcela jistě čokoládový, a protože to byly kulatiny, nějaký alespoň trochu speciální. 
Druhá rovina tohoto příběhu se odehrává koncem ledna v Londýně, kde si nadšená osoba balí do kufru bichli s názvem Bouchon Bakery od Thomase Kellera. Tahle kniha je naprosto fantastická, což dokládá i hodnocení pana Cuketky "Vlhký sen každého domácího pekaře a cukráře!" Po prvním přečtení je tak oblepená záložkami, že vypadá jako barevný ježek, takže tímto receptem na creme patissiere au chocolat rozhodně nekončím a budu přidávat další z jeho skvostů. K pekařství Bouchon odkazuji na jejich domovskou stránku, která způsobuje Pavlovův reflex. 
Abych se ale vrátila k dortu. Krém jsem tedy zvolila z výše zmíněné kuchařky, korpus byl z těsta na Whoopie pies s malou obměnou. Korpus nebyl žádný problém, z krému jsem měla trochu strach, hlavně hned po dokončení, kdy jsem se bála, aby výsledná chuť nebyla tak nějak pudingová - což byla zcela lichá domněnka, protože byl super! Čokoládový, ale celkem lehký, bez tun másla a navíc má univerzální použití na jakékoli dezerty, takže to, co vám z téhle dávky případně zbude, můžete použít dle fantazie - mně teď napadají třeba palačinky s tímhle krémem, banánem a šlehačkou... 

Korpus, forma 23 cm:

110 g změklého másla
180 g cukru
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 menší vejce
40 g holandského kakaa
280 g hladké mouky
230 ml mléka 

Creme patissiere au chocolat (čokoládový cukrářský krém):

200 g hořké čokolády (čím lepší, tím lepší krém)
25 g hladké mouky
25 g holandského kakaa
60 g žloutků (ze 3 větších vajec)
87 g krystalového cukru
500 g plnotučného mléka
52 g másla, nakrájeného na malé kostičky

Na dokončení:

4 lžíce meruňkové marmelády
50 g hořké čokolády
3 lžíce smetany

Postup:

Postup na korpus je stejný jako u Whoopie pies, jenom nebudeme dělat koláčky, že ano, ale těsto rozdělíme na dvě poloviny a upečeme v troubě předehřáté na 180°C v rozevíracích dortových formách. Necháme 10min vychladnout ve formě, následně dochladnout na mřížce. Oba korpusy pomažeme marmeládou, aby po sestavení byl čokoládový krém obklopen vrstvou marmelády shora i zdola. 
Než korpusy vychladnou, uděláme krém. Smícháme mouku a prosáté kakao a dáme stranou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a dáme taky stranou. Do mísy dáme žloutky a na středně nízkou rychlost šleháme 30 s, snížíme na nejnižší a tenkým pramínkem přisypáváme cukr. Zvýšíme otáčky na střední rychlost a šleháme 1 min 30 s, až směs zesvětlá a zhoustne. Přidáme ještě jednu rychlost a šleháme další 3 min, výsledná směs padá pomalu do mísy ve stužce. Přidáme mouku s kakaem a na nízkou rychlost zašleháme, začneme pomalu přilévat mléko a dobře promícháme. Směs přendáme do rendlíku a na středním plameni přivedeme k varu, občas promícháme. Jakmile se objeví bublinky, vaříme ještě alespoň  5 min za stálého míchání. Pokud máme v krému hrudky, přecedíme ho do čisté mísy přes sítko, případně jenom přelijeme do mísy a chvilku mícháme, aby trochu zchladl. Na dvě etapy přidáme máslo a rozmícháme, na další dvě etapy  vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Pro rychlejší vychlazení můžeme dát mísu s krémem do větší mísy s ledem, překryjeme folií, aby se na povrchu nedělal škraloup a dáme vychladit alespoň na 1 hodinu do lednice, krém takhle vydrží až 4 dny. Když chceme krém použít, promícháme ho lehce metličkou a můžeme sestavit dort. 
Skládáme: korpus s marmeládou nahoře, vrstva krému, korpus s marmeládou dole. Vršek a boky dortu velkoryse pomažeme krémem a dáme vychladit. 
Původně jsem chtěla zdobit úplně jinak, ale nakonec jsem jen rozpustila čokoládu ve vodní lázni, přidala smetanu a vzniklou tekutější polevou "nacákala" na vršek dortu ve velmi abstraktní umění - šlo by to samozřejmě i lépe, ale nikdo si nestěžoval a chutnalo to dobře ;)

Takže, hotový dort necháme ještě hodinku chladit v lednici a pak ho zvesela zkonzumujeme, případně pokud máme silnější vůli, darujeme. 

Žádné komentáře:

Okomentovat