středa 5. února 2014

Karamelová žemlovka s brandy


Tenhle recept dělám pořád dokola, protože je to prostě a jednoduše nepřekonatelná žemlovka (zatím). Je z knížky Vaříme expres od Nigelly a ta, abych se tak nějak jednoduše vyjádřila, ví co je dobrý. 
Obávám se, že žemlovku má spoustu z nás v kategorii "fuj" ještě z dob školní jídelny, ale to je věčná škoda! Tohle není oschlá veka, pár rozinek a nastrouhané jablko, vůbec - vláčné croissanty nasáklé karamelovým mlékem a navoněné pořádným panákem brandy... Na jídelnu si ani nevzpomenete ;) Samozřejmě je báječná ještě teplá, ale zase na druhou stranu umí dost dobře vylepšit nadcházející pracovní den, když jí zvládnete s předstihem. Dost opěvování - prostě to zkuste:

Na 1 menší pekáček cca 20x30 cm, 4 porce: 

4 starší croissanty (používám máslové z Alberta nebo Billy)
100 g cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru
3 lžíce vody
2 vejce
170 - 200 ml smetany ke šlehání
200 - 230 ml plnotučného mléka (tekutin celkem 400 ml, podle toho, jaké koupíte balení smetany)
panák brandy/bourbonu/medového likéru či pálenky

Postup:

Cukr a vanilkový cukr nasypeme do rendlíku a přidáme vody, rozmícháme cukr co to jde a postavíme na plotnu na vyšší žár (na sklokeramice 7 z 9). Necháme bez míchání tavit, až začne budoucí karamel vonět jako trochu připálená cukrová vata, můžeme začít míchat až do fáze světle hnědého karamelu. Opatrně vlijeme smetanu (prská!) a nezděsíme se, až se nám z karamelu udělá jeden velký chuchvalec uprostřed - ten necháme na středním žáru pomalu rozpustit, trvá to tak 5-10 min. Když je všechen karamel rozpuštěný, vmícháme mléko a necháme ho zahřát, ale už nevaříme. Karamelovou směs odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout. Troubu zapneme na 180°C.
Croissanty natrháme do pekáčku na menší kusy, aby pokryly celé dno. Prošleháme vidličkou obě vejce a přilijeme je do zchladlého karamelového mléka, promícháme, přidáme panáka zvoleného alkoholu a promícháme. Karamelovou směs nalijeme do pekáčku na croissanty a necháme 5-10 min nasáknout. Vsadíme do trouby a pečeme 20 min, slovy Nigelly "a připravíme se, že omdlíme blahem". Je to tak :)

Napsala bych na konec receptu nějaké moudro, ale musím jít schovat žemlovku, aby zbyly k snídani alespoň dvě porce... ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat