sobota 22. února 2014

Phirni (šafránový rýžový puding)


Tenhle dezert jsem poprvé ochutnala v jedné pražské indické restauraci a hned napoprvé mě úplně dostal. Někdy jsem měla štěstí a byl dokonce součástí poledního menu, leč po přestěhování do moravské metropole už mám tak jako tak povětšinou smůlu, takže bylo třeba najít recept a uvařit svépomocí. Není to náročné ani na čas, ani na suroviny, ani na práci (no tak to možná trošku kecám, protože loupání pistácií je děsná pruda, ale dá se to přežít), takže žádné výmluvy pro neuvaření neexistují! Tradičně se phirni (viděla jsem i podobu "firni") servíruje v takových malých hliněných nádobkách, ale hrnčířský kruh si pro tuhle příležitost pro tentokrát ještě pořizovat nemusíte ;)

Ingredience na 4 menší mističky:

3 lžíce basmati rýže
550 ml mléka + 4 lžíce na rýžovou pastu
3 lžíce cukru
špetka šafránu
1/4 lžičky drceného kardamomu (cca 4 zelené tobolky)
lžička másla na vymazání rendlíku
50 g pistácií, kdo si chce ulehčit práci, sežene si loupané a zbavené hnědé slupky

Postup:

Rýži namočíme na 30 min do studené vody. Pistácie vyloupáme, pokud máme ty už jen  s hnědou tenkou slupkou tak je spaříme vařící vodou, necháme chvíli stát, následně vylovíme a promneme v utěrce, abychom se šlupky zbavili (děsná legrace, doporučuju vyhradit si na to aspoň 15 min). Čisté pistácie nahrubo nasekáme a pár si jich necháme na ozdobu. Pokud máme kardamom ve formě zelených tobolek, nadrtíme je v hmoždíři a prázdné tobolky vybereme a vyhodíme, neb nám jde především o semínka a tobolky si nikdo z pusy lovit nechce ;)
Namočenou rýži dobře scedíme, dáme do mixéru spolu se 4 lžícemi mléka a rozmixujeme na kaši. Do rendlíku se silným dnem dáme lžičku másla, necháme rozpustit na nízkém plameni a přilijeme mléko. Na středním plameni přivedeme mléko k varu a necháme 5 min táhnout na mírném žáru, občas zamícháme. Když je mléko provařené, přidáme za stálého míchání rýžovou pastu (nechceme hrudky), rýžové mléko vaříme další 3- 4 min, dokud směs lehce nezhoustne. Odstavíme na chvíli z plotny, vmícháme cukr, šafrán a kardamom. Se šafránem opatrně, začne barvit až chvíli po přidání do mléka, takže radši začněte s pár nitkami a pak případně přidejte. Vrátíme na sporák a ještě minutku provaříme, podle toho, jak je rýže měkká. Po vychlazení puding ještě zhoustne, takže se nebojíme řidší konzistence.
Na dno servírovacích misek nasypeme pokrájené pistácie, zalijeme rýžovým pudingem a ozdobíme zbytkem pistácií. Necháme vychladnout a přesuneme do lednice, protože správně se má servírovat chlazený.

Naši dnešní návštěvu čeká phirni jako dezert - případné reakce určitě doplním :)


Žádné komentáře:

Okomentovat