středa 16. dubna 2014

Velikonoční dort (Easter Egg nest cake)


Na Velikonoce všichni hnětou mazance jako o život (a mě to samozřejmě čeká doma taky), páchají beránky (i toho budu dělat a bude mít místo očí lentilky!), ale pokud nepolijete beránka čokoládou nebo si nevykoledujete hromadu čokoládových velikonočních oblud, hrozí vám akutní nedostatek čokolády! Naštěstí, na takové čokoholiky myslela Nigella ve své knížce Feast, a v kategorii velikonočních receptů přináší dort z čokolády s čokoládou, zdobeným vajíčky z čokolády, kdyby to někomu bylo málo ;) Dort sám o sobě je hodně podobný těstu na propadlý čokoládový koláč, takže úplně bez problémů a jednoduchý. Trochu problém jsem naopak měla s vrstvou čokoládově šlehačky, která se zcela zákeřně odmítla spojit v hebkou čokoládovo-smetanovou hmotu, ale zákeřně zůstala šlehačkou z mikroskopickými kousíčky čokolády, což jí však naštěstí na chutí nijak neubralo. Došla jsem nicméně k názoru, že chyba byla v příliš nízké teplotě čokolády, takže příště už to půjde snad na první dobrou ;)

Korpus (o průměru 23 cm nebo z poloviční dávky 6 ramekinů-malých mističek):

250 g hořké čokolády, nasekané
125 g změklého másla
středních vajec (2 celá, 4 zvlášť žloutky a bílky)
140 g třtinového cukru (70g ke žloutkům, 70g do sněhu)
 lžička vanilkového extraktu 

Na dokončení:

125 g hořké čokolády, nasekané 
250 ml šlehačky 
lžička vanilkového extraktu 
čokoládová velikonoční vajíčka - já nakoupila v Marks&Spencer

Postup:

Troubu předehřejeme na 175°C, dno dortové formy vyložíme pečícím papírem ale boky nijak nevymazáváme ani nic podobného. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. V jedné míse prošleháme žloutky a celá vejce se 70 g cukru a vanilkovým extraktem, v druhé ušleháme z bílků a 70 g cukru na sníh, který úplně ušlehaný - po vyndání metly se špičky ohnou zpátky do mísy. Ke žloutkové směsi postupně a opatrně vmícháme gumovou stěrkou čokoládu, když je směs jednolitá, postupně zapracujeme zlehka i bílky - opatrným překládáním stěrkou, aby ve hmotě zůstalo co nejvíc vzduchových bublinek. Vzniklé těsto nalijeme do formy a dáme péct na 30 - 40 min - koláč na povrchu popraská, nabyde a uprostřed už se nebude třepat (pokud byste pekli poloviční dávku jako já v jedné malé formě a 3 mističkách, trvá celá procedura pouze 15 min). Velmi dobrým signálem upečení je vůně, která se z trouby začne linout ve chvíli, kdy už k dopečení zbývá jenom chvilka ;)
Upečený koláč vyndáme na mřížku a necháme vychladnout ve formě - při chladnutí se prostředek propadne a ještě trochu popraská, ale to nám vůbec nevadí, neb do vzniklého kráteru se tím pádem vejde víc čokoládové šlehačky.
Čokoládu na šlehačku rozpustíme též ve vodní lázni, šlehačku ušleháme do polotuha s vanilkovým extraktem. Do šlehačky opatrně vmícháme lehce (a opravdu jen lehce) vychladlou čokoládu a výslednou hmotu rozprostřeme na vychladlý koláč (dort), rozetřeme i do krajů. Pokud by se vám šlehačka a čokoláda nechtěly mermomocí spojit, tak si z toho nic nedělejte, přidejte 2 lžičky holandského kakaa na barvu a 2 lžičky moučkového cukru na vyrovnání kakaové hořkostí a šlehačku na dort natřete stejně - v chuti je totiž stejně báječná ;)
Úplně na závěr ozdobíme dort čokoládovými vajíčky a konzumací doplníme akutní nedostatek čokolády v krvi - úspěšně a na dlouhou dobu :)


Tak jo, na poslední kousek jsem se vrhla po hodině Pilates, síla vůle zřejmě není nic pro mě...

Žádné komentáře:

Okomentovat