úterý 17. června 2014

Nektarinkový galette



Přemíra nektarinek v naší míse na ovoce a mé neustávající brouzdání po netu zapříčinili vznik tohoto nektarinkového galette - což je takový "free-form fruit tart". Nicméně, náplň může být i slaná, jedná se prostě a jednoduše o rustikální koláč. Co se týče těsta, můžete použít Paté Sucrée jako já, případně i klasické křehké těsto, ale výsledek bude pravděpodobně víc drobivý. Pro slanou náplň bych se přiklonila k Paté Brisé, které v nejbližší době plánuju vyzkoušet na nějaký zajímavý slaný koláč ;) Naplnit můžete galette celkem libovolně, v tomto receptu volně zaměňte nektarinky za broskve nebo koneckonců jakékoli jiné šťavnaté ovoce. Zcela a naprosto zásadní je ovšem to, že musíte nechat těsto odpočinout minimálně 2 hodiny - prostě musíte. Ne že bych si to k vám domů přišla zkontrolovat, ale pokud tenhle postup nedodržíte, tak z těsta jednoduše vůbec nic nevyválíte - i po 2 hodinách v lednici se dost trhalo a při skládání kolem náplně mě málem trefilo. Z toho plyne poučení pro práci s Paté Sucrée, že pokud to jen trošku jde, udělejte si těsto den předem a nechte ho v chladu rozležet, ušetříte si nervy a spoustu nadávek ;) A až koláč ochutnáte, dojdete k názoru, že Paté Sucrée od Thomase Kellera je prostě a jednoduše správná volba. Z uvedeného množství získáte 6 normálních a 8 decentních porcí ;)
 
 
Paté Sucrée:
110 g změklého másla
190 g hl. mouky
23 g mletých mandlí
23 g + 47 g moučkového cukru
půl lusku vanilky
28 g vajec (jedno, ze kterého bude potřeba ubrat trochu bílku)
špetka soli
 
 
Náplň:
3 středně velké zralé nektarinky
30 g mletých mandlí (mandle nasáknout šťávu z nektarinek, ale pokud to s množstvím přeženete, bude koláč zbytečně suchý - nemusíte tedy použít celé množství)
lžíce třtinového cukru (pokud bude ovoce kyselejší, můžete přidat)
 
 
Postup:
Ideálně den předem, nejméně 2 hodiny před plánovaným vložením do trouby, spácháme Paté Sucrée. Do mísy prosejeme mouku, první část moučkového cukru (23g), špetku soli a přidáme mandle. Dobře promícháme, aby nikde nezůstaly hrudky (zejména mandlí). V míse kuchyňské robota, nebo v jiné, ve které se dobře šlehá ručním šlehačem, ušleháme měkké máslo do konzistence majonézy - zesvětlá a bude vypadat hodně hladké. Přidáme druhou část moučkového cukru (47g) a šleháme dál, dokud není máslo nadýchané (celkem tuto operaci odhaduji tak na 3 min i s prvním šleháním). Přisypeme půlku sypké směsi a opatrně zašleháme, aby mouka nelítala úplně všude. Přidáme vejce, opět zašleháme. Kdo šlehá ručním šlehačem, zapracuje zbytek suché směsi ručně, ostatní můžou zkusit štěstí s robotem. Na propracování Paté Sucrée je nějaký super speciální postup, ale přežila jsem i bez něj, takže ho odkládám na neurčito. Hotové těsto dáme minimálně na 2 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.
Na náplň stačí pomlít (v mixéru) mandle a nakrájet nektarinky na měsíčky - paráda ne? :)
Odpočaté těsto se pokusíme vyválet do kruhu v průměru o 10 cm většího, než chceme výsledný galette. Těsto válíme na podložce/pečícím papíru a přikryté pečícím papírem, nebo ještě jednodušeji mezi dvěma kusy potravinářské folie, protože se trochu lepí a takhle se nebude tolik trhat. Cílíme na tloušťku cca 3-5 mm. Těsto si při válení otáčíme postupně vždy o 90°, což by mělo zapříčinit, že se při pečení nebude zbytečně hýbat. Vyválený kruh opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a zapneme troubu na 180°C.
Z mletých mandlí vysypeme na těstě kruh, který končí cca 5 cm od okraje (který následně budeme přehýbat dovnitř), na mandle vyskládáme nektarinky a celé zasypeme třtinovým cukrem. Teď už stačí jen okraj postupně začít překládat do středu galette, budete potřebovat obě ruce a trochu trpělivosti ;) Před pečením (a pokud se vejde) odložíme koláč ještě na chvíli do lednice, než se předehřeje trouba. Pečeme celkem cca 25 min, na posledních 5 min jsem pekla jen shora a v horní části trouby, aby povrch galette lehce zezlátl. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme zkonzumovat - případně se lžící zakysané smetany.
   

Žádné komentáře:

Okomentovat