pondělí 18. srpna 2014

Švestkový koláč s mákem


Mám hrozně ráda mák. Na víkend přijela Denča. Denča má taky ráda mák. Takže? Upečeme něco s mákem, protože když už někdo sebere odvahu dojet za mnou takovou dálku až do Brna, nemůžu většinou jinak, než se odvděčit nějakým jídlem ;)
Ačkoli makové pečivo je můj velký favorit, vůbec nemusím klasický makovník. Většinou je to suchá záležitost, mák potom člověka spíš dusí, no prostě nic moc. Jenže tohle není suchý koláč, díky švestkám právě naopak, plus v těstě je navíc kefír, takže suchosti se opravdu bát nemusíte. Už mě nenapadá žádné další moudro, takže si radši přečtěte recept :)

Těsto (pekáček cca 20x30 cm):

200 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
50 g hladké celozrnné mouky (nebo obyčejné)
110 g krupicového cukru
lžička jedlé sody
špetka soli
50 g máku, umletého nebo nasekaného v robotu
200 ml kefíru nebo podmáslí
4 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
2 velká vejce

cca 600 g švestek
1-2 lžíce třtinového cukru

Postup:

Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme rozkrojením na poloviny. Troubu předehřejeme na 200°C, pekáček vyložíme pečícím papírem.
Na těsto smícháme v jedné míse všechny mouky, cukr, jedlou sodu, špetku soli a mletý mák, ve druhé lehce prošleháme vejce s kefírem a olejem. Mokrou směs nalijeme k suché a dobře promícháme. Hotové těsto nalijeme/přendáme do pekáčku a rovnoměrně rozprostřeme. Na těsto začneme skládat švestky řeznou stranou nahoru, ideálně do řad a sloupců tak, aby se nám upečený koláč dobře krájel ;) Na závěr posypeme každou švestku špetkou třtinového cukru (nebo prostě celý koláč poprášíme třtinovým cukrem) a dáme péct. Pečeme přibližně 20 min, špejlí zkusíme, jestli už je koláč hotový. Koláč necháme vychladnout v pekáčku na mřížce a jakmile dosáhne teploty vhodné ke konzumaci, neváháme a jíme.

Ideální koláč na srpen, no ne? Jen si pořád nejsem jistá, jestli je to švestkový koláč s mákem, nebo makový koláč se švestkami...

Žádné komentáře:

Okomentovat