pátek 26. září 2014

Tiramisu - by Maria


Jsou to asi dva roky, kdy jsem byla naposledy navštívit kamaráda Giordana a jeho báječnou ženu Mariu v Benátkách. Nevím, jestli to mají Italky vrozené, ale Maria každopádně úplně úžasně vaří (na její risotto a geniální úpravu sépie nikdy nezapomenu), naštěstí byla tak hodná, že mi dala recept na "své" tiramisu. Tehdy ho udělala celou velkou mísu a nám nedělalo vůbec žádný problém jí sníst skoro na posezení, takže to klidně udělejte taky tak, nebo to můžete udělat jako já - pro každého jedna sklenice zhmotnělého štěstí ;)  

Na 4 porce:

450 - 500 g mascarpone (na tvaroh ani pomazánkové máslo ani nemyslet!)
80 g krupicového cukru
2 žloutky
1 bílek (kdo má radši tekutější krém, dá bílky klidně dva)
cca 8 lžic holandského kakaa
100 g hořké čokolády
1 balení savoiardy (nebo cukrářských piškotů)
hrnek silného espresa

Postup:

Není moc co vysvětlovat, ale tak pro jistotu. Uvaříme espreso a necháme ho trochu vychladnout (nesladíme!), žloutky oddělíme od bílků, bílky dáme do samostatné mísy, kde je vyšleháme do sněhu. Čokoládu nakrájíme na malé kousky. Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny, potom přidáme mascarpone a vymícháme dohladka. Přidáme opatrně stěrkou vyšlehaný sníh a spojíme do hladkého krému. Dno mísy nebo samostatných misek/sklenic vyskládáme piškoty, zalijeme lžičkou adekvátním množstvím espresa (nejhorší věc na světě je suché tiramisu, tak si dejte záležet), lžící navrstvíme krém, posypeme čokoládou a poprášíme kakaem. Postup opakujeme, poslední vrstva je mascarpone s čokoládou a kakaem.
Když jsem se ptala, kdy že se ke kávě přidá ten slavný likér, podívala se na mě María dost šokovaně, takže v Benátském tiramisu očividně není Amaretto - zato je tam navíc vrstva čokolády ;) Hotový výtvor necháme odležet nejméně 3 hodiny v lednici, aby se chutě propojily a piškoty nasákly co se dá.
 
Mé vřelé díky, Mario!



Žádné komentáře:

Okomentovat