sobota 10. ledna 2015

Čokoládovo-kaštanové kalíšky




První povánoční recept vypadá sice pořád vánočně, ale rozhodně ho můžete zkusit úplně kdykoli, pokud vás neodradí tahle hrozná fotka ;) Příprava hustého čokoládového krému (když nad tím tak přemýšlím, tak vlastně jakéhokoli jídla z čokolády) mě uklidňuje, protože čokoláda tak nějak dává jistotu, že to, co se právě chystáte uvařit, prostě nemůže chutnat špatně . Recept je z vánoční kuchařky od Nigelly Lawson (ubrala jsem jenom trochu mléka, aby byl krém hutnější i dobře vychlazený) a je tak strašně jednoduchý, že podle mě neexistuje způsob, jak ho pokazit. Jediný problém může být sehnání kaštanového pyré, ale mrkněte se po internetu, třeba sem ;)

Na 6 ideálních porcí:

250 g slazeného kaštanového pyré
125 ml smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
170 g dobré hořké čokolády (aspoň 60 % kakaa)
1 vejce
50 g cukru krupice
2 lžice rumu/brandy/whisky (nepovinné)

Postup:

Čokoládu nalámeme na malé kousky nebo rozsekáme v mixéru (nebo nastrouháme) a nasypeme do hlubší mísy. Smetanu a mléko nalijeme do rendlíku a zahřejeme těsně pod bod varu - mně se osvědčil stupeň 7 na sklokeramice, počkám, až z mléka začne stoupat pára a povrch se mírně vlní. Horkou mléčnou směsí přelijeme čokoládu v misce a necháme minutu stát. Mezitím si připravíme ruční šlehač nebo metličku a svaly. Čokoládu rozšleháme tak, aby se pěkně spojila s mlékem a smetanou v hebkou homogenní hmotu, zkusíme prstem, jestli směs není moc horká a přidáme vejce, které pořádně zašleháme. Teď už zbývá jen kaštanové pyré, cukr a rum, opět pořádně zašlehat a hotovo. Čokoládový krém nalijeme lžící nebo naběračkou do připravených misek/kalíšků a necháme dvě hodiny odpočinout v ledničce.
Pro fajnšmekry Nigella doporučuje polívat si ještě čokoládový krém smetanou, ale teda na to nemám ani já ;) Je to taková poslední tečka za Vánoci a pak už určitě začnete hubnout, tipuju správně?

Žádné komentáře:

Okomentovat