úterý 24. března 2015

Datlové palačinky s kardamomovým karamelem




Když jsem kupovala sušené meruňky na jeden další recept, který se tu co nevidět objeví, koupila jsem i mega balení datlí, které M. úplně miluje. Než jsem se dokopala k nějakému receptu, zvládnul je všechny zlikvidovat rychlostí blesku, takže jsem musela dokoupit nové a vymyslet recept, dokud ještě bylo z čeho ;) Pokud jste taky takoví datložrouti, troufám si tvrdit, že je to recept přímo pro vás :)

2 porce k snídani:

250 ml mléka (dávám plnotučné)
1 velké vejce
1/4 lžičky prášku do pečiva
90 g celozrnné pšeničné mouky
90 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky cukru
60 g sušených datlí, nakrájených na malé kousky

Karamel:

100 g bílého cukru krupice
50 ml šlehačky
30 g másla
semínka ze 3 tobolek kardamomu

Kdo chce recept ještě trochu "vytunit", namočí ještě 80 g pokrájených datlí do whisky nebo koňaku a alespoň 2 dny nechá v misce zakryté fólií macerovat v lednici. Stačí občas protřást, aby se nasákly všechny kousky.

Postup:

Jsou to vlastně vylepšené palačinky, takže postup je jednoduchost sama ;) Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce a rozmícháme metličkou. Postupně přisypáváme obě mouky, kypřící prášek, sůl a cukr, nakonec přidáme nakrájené datle. Těsto necháme 20 min odpočinout a v mezičase vyrobíme karamel.

Do pánve se silnějším dnem nebo rendlíku nasypeme cukr a necháme na vyšším žáru pomalu bez míchání rozpustit - já nechávám na stupni 8 (z 9), do jantarové barvy. Sledujeme jako ostříž, protože kdo to buď zamíchá (a tím nějak poruší krystalovou strukturu či co, takže to dělá všechno možný, jenom ne karamel) a nebo nechá připálit, může začít znova ;) Když je cukr rozpuštěný a hezky jantarově zbarvený, přidáme máslo a rozmícháme, potom vlijeme šlehačku a rozmícháme. Pozor na prskání, karamel je horká mrcha a popálení bolí jako čert. Pokud se po vlití smetany utvořili nějaké hrudky, necháme karamel na mírném žáru chvilinku povařit a mícháme, až se hrudky rozpustí. Semínka kardamomu podrtíme v hmoždíři (nebo projedeme v robotu) a přisypeme do karamelu. Hotový karamel odstavíme stranou a necháme trochu vychladnout.

Na pánev nalijeme kapku oleje a necháme rozpálit na střední žár - nejlíp se mi na naší sklokeramice osvědčil stupeň 6, těsto je trochu hutnější, takže potřebuje chvilku na propečení. Naběračkou lijeme na pánev dávku těsta a smažíme dozlatova - z první strany to trvá tak minutu, z druhé už stačí jenom tak půl minuty na dodělání.

Hotové palačinky poskládáme na sebe na talíř, polijeme karamelem a případně posypeme naloženými datlemi v koňaku - já na ty naložené trochu zapomněla, takže byly v lednici týden, a výsledkem byla celkem slušná voltáž k nedělní snídani :D



Tip na zbytek karamelu, co zůstal v rendlíku - nalijte do něj mléko a vyvařte - máte super kardamomovo-karamelové mléko (skvělý uspávací nápoj) a čistý rendlík ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat