pondělí 27. dubna 2015

Daring Bakers April - Focaccia



Takhle to nakonec dopadlo, ale na začátku to vypadalo dost marně - těsto na focacciu je tak trochu jako na hustější lívance a nedokázala jsem si moc představit, že z toho něco bude ;) Což mi připomíná, že moje úplně první focaccia dopadla jako fakt velká tuhá osmažená placka, která nešla ani nakrájet, a když už se chcete zeptat, tak to bylo asi tak před měsícem :D No nic, tahle dopadla o poznání lépe a proto stojí za to, ukázat si recept a postup. 

For the month of April Rachael of pizzarossa and Sawsan of Chef in Disguise took us on a trip to Italy. They challenged us to try our hands at making focaccia from scratch

Zvolila jsem recept na kváskovou focacciu, protože už asi tak půl roku chovám v lednici ve skleničce od hořčice neustále oživovaný kvásek a páchám domácí chleba, který sice není vždycky zrovna výstavní, ale chuťově je dost bezkonkurenční. Pokud byste to chtěli s domácím chlebem taky zkusit, směle do toho, případně poskytnu i nějakou tu radu do začátku a spoustu odkazů ;) Teď už recept na focacciu z kvásku:

540 g hladké pšeničné chlebové mouky (nebo obyč hladké)
500 ml vody
250 ml aktivního kvásku (ze 125 g vody a 125 g hladké pšeničné chlebové mouky a lžíce kvásku, kterou si pak odeberete zase na příště)
9 g soli
30 ml/2 lžíce olivového oleje

na dokončení trocha olivového oleje, hrubá mořská sůl, větvičky zhruba ze tří snítek rozmarýnu

Postup:

S kváskem je to vždycky tak trochu běh na dlouhou trať, takže ideálně večer před pečícím dnem založte kvásek (přijímám dotazy, není v kapacitě tohoto příspěvku osvětlit postup s kváskem), aby byl druhý den ráno připravený. Jinak je to vlastně úplně jednoduché - do mísy nalijte vodu, přisypte mouku a přidejte kvásek, promíchejte a nechte 30 min stát. Potom přidejte sůl a olivový olej a hněťte - je to hodně hydratované těsto, takže i s robotem to trvalo dobrých 15 min, než se stalo pěkně elastickým, v ruce budete obávám se potřebovat tak 25-30 min důkladného hnětení. S postupem času se z lepkavé kaše stává hodně tekuté, ale pružné těsto, takže heslo zní: vydržet!

Hotové těsto přesuňte do olejem vymazané mísy, překryjte fólií nebo igelitovou taškou a nechte zdvojnásobit objem, což při pokojové teplotě trvá tak 5 - 6 hodin. Pokud se vám nechce čekat, celý proces s kváskem a tak posuňte o 12 hodin, kvásek založte ráno a hotové těsto nechte kynout přes noc v lednici - ráno už jen vyndáte a za chvíli máte pečeno ;) Správně vykynuté těsto má na povrchu bubliny a zvětší svůj objem na dvojnásobek.

Tak dál. Vykynuté těsto přendejte na pečícím papírem vyložený plech na pečení. Prsty si trochu namočte do oleje a jemně těsto roztáhněte na pseudoobdélník, který bude mít tak 2-3 cm na výšku. Snažte se pracovat opravdu opatrně, ať poškodíte co nejméně bublin. Prsty opět trochu namočte do oleje a náhodně promáčkněte těsto až na plech - tím vytvoříte důlky, které jsou pro focacciu charakteristické - ale zase to s tou silou nepřehánějte ;) Na závěr pokapejte olivovým olejem, posypte trochou hrubé soli a do jamek zapíchejte nebo polože pár snítek rozmarýnu. Připravenou focacciu nechte odpočinout a připravte troubu.

Troubu zapněte na 250°C a na spodek položte hluboký plech nebo jinou odolnou nádobu s vodou - chlebové těsto potřebuje na začátek v troubě vlhkost, aby vyskočilo a udělala se pěkná kůrka (a těsto nepopraskalo). Do předehřáté trouby šoupněte plech s focacciou a rychle zavřete, aby uniklo co nejméně páry. Teplotu snižte na 230°C a pečte 10 min, potom vyndejte plech s vodou a pečte dalších 20 - 25 min na 190°C, dokud není focaccia pěkně zlatavá a propečená. Hotovou focacciu nechtě vychladnout chvilku na plechu a potom úplně na mřížce. 

Pokud jste se trochu posnažili, má hotová focaccia pěkně bubliny ve střídce, do kterých se krásně chytá olivový olej, ve kterém se namáčí a následně pojídá jenom tak ;)

M. vzkazuje, že mu moc chutnala, tak to zkuste taky, já každopádně děkuju DB za další super výzvu ;)

4 komentáře:

  1. mmmm i think i can smell you focaccia! yummy! what a wonderful challenge!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. It really was very good, thanks ;) and you´re right, the challenge waw great! :)

      Vymazat
  2. Great application of the challenge..:)

    OdpovědětVymazat