pondělí 6. dubna 2015

Domácí pečené müsli



Není to teda zrovna velikonoční příspěvek, ale předpokládám, že mazanců i beránků už jste letos viděli víc než dost, a tak třeba zkusíte něco trochu "zdravějšího". Původně to měly být müsli tyčinky, ale zjevně nemám pečící nádobu vhodného objemu a zejména výšky, protože moje müsli směs prostě nešla do pekáčku upěchovat a následně úhledně nakrájet - nevadí! I tak je to dobrá snídaně s bílým jogurtem, takže si výjimečně vůbec nestěžuju ;) Nebudu vám rozhodně tvrdit, že je to dietní a nejzdravější müsli široko daleko, a to zejména vzhledem k obsahu másla a cukru, ale zase na druhou stranu je to podle mě dobrá varianta pro lidi, kteří mají rádi sladké snídaně. Já sice sladké snídám ráda, ale naopak nerada bych se rozšířila více než je zdrávo, takže jsem sladké snídaně omezila a dávám si je spíš výjimečně, třeba o víkendu - takže to berte jako takový návod na víkendovou snídani ;) Uvedené množství vydrží při každodenním snídání cca týden ve vzduchotěsné nádobě, inspirováno receptem z BBC Good Food a mírně upraveno.

1 dávka (cca 500 g):

200 g ovesných vloček
100 g mandlí, nahrubo pokrájených
90 g másla
70 g cukru muscovado nebo třtinového
3 lžíce medu
20 g sušeného kokosu (lepší jsou kousky než drť)
100 g sušených meruněk
50 g slunečnicových semínek
20 g drcených lněných semínek

Postup:

Naprosto triviální ;) Zapněte troubu na 160°C. Do pekáčku nasypte ovesné vločky, kokos, semínka a mandle, promíchejte. Pekáček se základem müsli šoupněte do trouby na 5-7 min, cca po 3 min promíchejte, ať se zejména drobnější semínka nepřipálí. Opraženou směs vyndejte z trouby a nasypte do mísy, která se ideálně nerozpustí pod náporem horkého obsahu ;) Do rendlíku vložte máslo, přidejte cukr a zahřívejte na sporáku až se rozpustí máslo i krystalky cukru, odstavte z žáru a vmíchejte med. Nechte chvilku vychladnout, mezitím nakrájejte meruňky na čtvrtky a přidejte je k opraženému základu. Teď už stačí jen do suchého základu vlít máslo s medem a cukrem a dobře promíchat, aby se všechny kousky obalily. Pekáček (klidně ten, ve kterém jste pražili, ale nespalte se) vyložte pečícím papírem, vsypte/přendejte do něj müsli směs, rozprostřete (klidně může být vrstva, v nejhorším se to speče a budete mít müsli tyčinky) a vraťte na cca 25 - 30 min zpátky do trouby. Občas na to mrkněte a případně pekáček v troubě otočte, ať se vše peče rovnoměrně. Upečené müsli vyndejte z trouby a nechte v pekáčku vychladnout.
 
Vychladlé müsli přendejte do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží určitě týden, v chladu i déle. Namíchejte s bílým jogurtem a máte super snídani ;)
 
PS: Semínka i druh sušeného ovoce můžete samozřejmě měnit, místo kokosu můžete dát půl lžičky skořice, místo mandlí vlašáky... jak je ctěná libost.

PPS: Tak teda jo, veselé Velikonoce! ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat