čtvrtek 30. července 2015

Meruňkové chutney




Dáme si malou pauzu od koktejlů ;) O víkendu jsme dostali košík (teda spíš kyblík) krásných meruněk ze zahrádky, a k němu rovnou i dvě skleničky meruňkové marmelády. No, přece nebudu nosit dříví do lesa, že jo, takže dělat další marmeládu by bylo zbytečný. Na druhou stranu, takový chutney z meruněk je jiná záležitost, která se hodí jak k sýrům, tak třeba k drůbežímu masu nebo na šunkový sendvič. Včera osobně vyzkoušeno ke kozímu sýru - velmi úspěšně :) Jediná nevýhoda je, že vám v bytě celkem solidně pojede vůně vařeného octa, možná jí dokonce budete cítit i druhý den, ale dá se to rozhodně přežít a sliznice vám to nerozpustí :D Recept je z webu BBC Good Food a oproti originálu vynechávám sladkou papriku, která mi tam nějak nesedí. Z kila meruněk budete mít přibližně 6 skleniček chutney, záleží na velikosti. Pokud se divíte, kde je nějaký Gelfix nebo jiná podobná vychytávka, tak vězte, že k zahuštění stačí pektin z jablek a ke konzervaci použitý cukr, takže nic dalšího netřeba ;) A teď už recept...

Meruňkové chutney:

1 kg meruněk, omytých
2 červené cibule
5 cm kousek zázvoru
2 jablka
2 červené chilli papričky nebo jednu větší (já použila jednu větší ancho chilli, která je taková "uzená")
1 lžička koření pěti vůní
1 lžička drcených kuliček pepře - já zvolila růžový
1 lžička soli
400 ml bílého vinného octa
450 g cukru (můžete použít i třtinový)

Postup:

Nejdřív je potřeba připravit sklenice. Troubu zapněte na 140°C. Nachystejte si nejméně 6 sklenic, pro jistotu klidně i víc, a důkladně je umyjte v horké vodě se saponátem, včetně víček. Víčka opatrně vyskládejte na utěrku tak, abyste se ideálně vůbec nedotkli vnitřku, a nechte vyschnout. Umyté sklenice naskládejte do trouby, můžete je klidně dát na plech pro snazší manipulaci, troubu vypněte a nechte v ní sklenice do vychladnutí. Když je dáte do trouby ve chvíli, kdy začínáte připravovat chutney, budete to mít tak akorát na plnění, protože horký obsah, jak známo, je lepší plnit do přinejmenším teplých sklenic. Takže je tam prostě nechte se vyhřívat a vrhněte se na přípravu samotného chutney ;) Do lednice si připravte malý talířek na zkoušení hustoty.

Omyté meruňky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli, zázvor a jablka oloupejte, nahrubo nakrájejte a pak prožeňte robotem na hrubou kaši (pokud se vám rozbil mixér jako mně, musíte nakrájet všechno uvedené nadrobno ručně nebo mít někoho šikovného, kdo to udělá za vás). Chilli zbavte stopky a přidejte do robota nebo nadrobno nakrájejte - pokud neholdujete příliš pálivému, odstraňte semínka.

Do širšího hrnce přesuňte cibuli, jablka, zázvor a chilli (prostě všechno z robota), zalijte octem, přidejte všechno koření a sůl a přiveďte k varu. Otevřete okno a zapněte digestoř na co nejvíc to jde :D Snižte teplotu a nechte tak 5-10 min povařit, až všechno trochu povolí a občas zamíchejte. Teď už můžete přidat nakrájené meruňky, promíchat, znovu přivést k varu, snížit teplotu a vařit dalších 5-10 min, až meruňky trochu změknou, zase občas zamíchejte. Přichází poslední fáze - do hrnce nasypte cukr, promíchejte a nechte 25-30 min za občasného míchání vařit a houstnout na mírnějším plameni (u mě stupeň 6 z 9). Až chutney dostatečně zhoustne, tzn. když dáte lžičku na studený talířek, má to po chvilce konzistenci jako klasická marmeláda, máte hotovo.

Sklenice vyndejte z trouby a připravte si chňapku nebo utěrku, kterou je budete moct držet bez popálení (to chutney se totiž chvilku vařilo, víme, takže když budete sklenici držet jenom v ruce a nalijete do ní horký obsah, vůbec se vám to nebude líbit). Větší lžící nebo prostě čímkoli vhodným začněte plnit sklenice. Ideální je naplnit každou sklenici min 1 cm pod okraj, pokud je naplníte zase moc, budou se vám špatně otvírat, takže prostě tak nějak akorát. Na plnou sklenici opatrně našroubujte víčko, utáhněte a sklenici položte dnem vzhůru. Naplňte postupně všechny sklenice, pokud vám něco zbyde, můžete to dát jen tak do misky do lednice, kde by to mělo vydržet tak max týden. Jinak chutney ve sklenicích vydrží na chladnějším a tmavém místě až 1 rok.

Tak co, meruňky nasladko, nebo naslano? ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat