úterý 7. července 2015

Rosemary whisky sour


Ano ano, je to pořád ten stejný blog převážně o sladkém pečení, ale v tomhle vedru po mně (ani po vás) nemůže nikdo chtít, abyste z trouby tahaly zázraky. On to teda většinou ani nikdo nechce, takže dobrý ;) Vypadá to, že tohle léto budu mít koktejlovou mánii a tím pádem to nemine ani vás. Nebudem tady konkurovat Baru, který neexistuje, to zas ne, ale je celkem dost koktejlů, které si můžete namíchat i sami doma bez dvou polic speciálních ingrediencí. 

Většinu receptů, i tenhle, mám z The Guardian a jejich jídelní sekce. Rozmarýnový whisky sour, který jsem velmi umělecky vyfotila na titulní obrázek, je z dílny baru The Ethicurean, stejně jako levandulové mléko, které jsem objevila minulé léto, a je to dost osvěžující pecka. Teda pokud dáte víc než tři, tak to bude pecka taky, tak na to v tom vedru pozor :D Bílku se vůbec nebojte, v drinku ho neucítíte ani trochu.

No a ještě tip na závěr - nemám doma shaker (zatím!), ale dost dobře to jde třeba v původním obalu tohoto exoticky vyhlížejícího džusu:


Původní náplň je teda sladká úplně strašně, ale naředěné vodou se to dá vypít bez jakékoli újmy, navíc to myslím neobsahuje konzervanty. Svůj exemplář jsem koupila v Bille za nějakých asi 35 Kč, je to znovu uzavíratelná plechovka s dost velkým vrchním otvorem, abyste tam naházeli i kostky ledu ;) Co vám ještě usnadní práci, je udělat si předem minizásobu cukrového sirupu, hotový ho přelijete do čisté uzavíratelné sklenice a v lednici vám vydrží nejméně týden, ale spíš déle. Pak už stačí jenom něco na odměřování a není čeho se bát! No a teď už recept:

Na 1 sklenici "whiskovku":

50 ml whisky
25 ml čerstvé citronové šťávy
12 ml cukrového sirupu (viz níže)
1 bílek
2 snítky čerstvého rozmarýnu
4-5 kostek ledu

Cukrový sirup:

50 g třtinového cukru
50 g vody
(prostě poměr voda cukr 1:1, množství si můžete upravit)

Postup:

Sklenici na drink dáme do lednice, aby nám později zbytečně neochlazovala obsah. Do menšího kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme vodou a za občasného míchání přivedeme k varu. Jakmile se cukr rozpustí, sundáme z plotny, přelijeme do uzavíratelné sklenice a necháme vychladnout. Co nepoužijeme na drink, uchováváme v zavřené nádobě v lednici. Jakmile sirup zchladne aspoň na pokojovou teplotu, jdeme míchat. 

Do shakeru nebo jakéhokoli pseudoshakeru dáme snítku rozmarýnu, whisky, cukrový sirup a bílek a bez ledu pořádně protřepeme. Přidáme led a znovu krátce ale zato opravdu pořádně protřepeme - tím se drink ochladí a utvoří se charakteristická pěna. Z lednice vyndáme sklenici, do ní přes sítko nalijeme drink (zbylý led ani rozmarýn nechceme) a na ozdobu přidáme čerstvou snítku rozmarýnu. Jednoduchý ;)

Já teda whisky až tak moc nemusím, ale koktejly jsou výjimka. Stejně jako u jídla platí i tady, že čím kvalitnější suroviny, tím víc si pochutnáte, takže ať je to aspoň Tulamorka ;) Příště si dáme taky whisky, ale pro změnu long drink, tak se budu těšit!



Žádné komentáře:

Okomentovat