sobota 14. listopadu 2015

Jablečno-brusinkové chutney




Dneska si dáme něco do série jedlých vánočních dárků - pokud máte někoho, komu "měkkouš" ani jiné hodnotné dary nepřivodí zrovna neutuchající nadšení, zkuste dárek, která se dá s úspěchem zkonzumovat. Na různých členech rodiny už mám pár takových dárků vyzkoušeno a většinou nezklamou právě chutney, paštiky a dobré klobásky, můžete z toho udělat i takový malý dárkový koš nebo krabici nebo tak něco a hned je o jeden dárek na shánění míň ;) Pokud byste chtěli dávat tohle chutney, můžete zkusit přidat i chilli jam, který je spíš pikantní a chutney naopak spíš trochu sladší, takže tahle dvojka bude mít širokou škálu upotřebení :)
Samotné chutney je teda spíš sladší, jak jsem psala, takže se bude báječně hodit třeba k sýrům s modrou plísní nebo ke kozímu sýru, ale s úspěchem už jsem ho zkoušela i s klasickou goudou a nebylo to vůbec špatné ;) Recept jsem převzala a trochu upravila z BBC Good Food, originál zde. Sladkost výsledného chutney se odvíjí hlavně ze sladkosti nebo kyselosti jablek, takže ochutnejte jabko a pokud to bude takové to podzimní sladké, klidně ještě uberte cukr (ostatně dosladit můžete vždycky). Pokud budete mít krásně umyté a čisté skleničky a budete hotové chutney skladovat někde ve spíži nebo jinde v temnu a relativní chladu, řekla bych, že může vydržet až rok, původní recept uvádí 6 měsíců.
A ještě jedna věc - s dobou chutney získává hloubku v chuti, takže když s jeho výrobou začnete co nejdřív, bude mít vánočně obdarovaný ještě lepší zážitek ;) Recept je zhruba na 4-5 skleniček od jogurtu nebo hořčice a jeho příprava vám zabere se vším všudy tak 1,5 hodiny ;)     
 
 
Suroviny:
750 g jablek (váha po oloupání a odjadřincování)
250 g cibule
30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
220 g cukru
130 ml jablečného nebo bílého vinného octa
150 g čerstvých nebo rozmrazených brusinek (pokud nemáte, nahraďte ještě dalšími 100 g sušených)
100 g sušených brusinek
1/2 lžíce růžových pepřových zrnek (volitelně)
1 malá chilli paprička bez semínek, pokrájená (volitelně)
sterilované sklenice (nechám je i s víčky umýt v myčce na 50°C a opatrně vyndám, abych se nedotkla vnitřku sklenic ani víček)
 
 
Postup:
Nejdřív je potřeba všechno připravit, takže jablka nakrájejte na kostičky cca 1-1,5 cm velké, cibuli podle toho, jak velké kusy chcete mít v hotovém chutney - za sebe doporučuju spíš drobnější. Teď už je to úplně jednoduché, prostě všechno kromě čerstvých brusinek hoďte do širšího hrnce, ke kterému máte pokličku, a nechte zvolna přijít k varu. Pokud máte jenom sušené brusinky, hoďte je do hrnce už teď na začátku. Můžete občas zamíchat, aby se cukr lépe rozpustil. Hrnec přiklopíme a chutney necháme na mírném plameni probublávat cca 20 min. Po dvaceti minutách ochutnejte, jak moc jsou jablka měkká - chceme je ve finále skoro rozvařit - a kolik zbývá tekutiny. Pokud jablka plavou ve vlastní šťávě, vařte dalších 20 min odkryté za občasného míchání (případně se dá vždycky podlít trochou vody), pokud je šťávy akorát, pokračujte dalších 15-20 min podle rozvařenosti jablek v hrnci s poklicí. Když jsou jablka ještě trochu na skus, přidejte čerstvé nebo rozmražené brusinky a vařte odklopené dalších 10 min, případně podlijte trochou vody. Brusinky vařením prasknou a budete mít krásně červené chutney ;) Ochutnejte a případně doslaďte, cílem je marmeládová konzistence
 
Připravené sklenice ještě jednou vypláchněte horkou vodou (stačí v dřezu) a připravte si něco, čím je budete plnit, já zvládám normální lžící. Myslete na to, že až do sklenice nacpete horké chutney, tak bude taky pěkně horká, takže se nespalte a radši sklenice držte v utěrce nebo tak něco. Plníme cca 0,5 cm pod okraj, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Až bude chutney vychladlé, obrátíme dnem dolů a skladujeme v chladu a temnu, otevřené uchováváme v lednici.
No nejsou ty brusinky prostě krásný?

Na předvánoční období mám samozřejmě v zásobě několik receptů, které chci zkusit, takže se budu snažit fotit a psát, abyste se do nich mohli taky pustit ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat