pondělí 21. prosince 2015

Last minute vanilkové rohlíčky



Nechci slyšet, že už máte dvacet druhů super cukroví, protože já mám přesně dva - z toho tyhle vanilkové rohlíčky jsme s M. pekli včera odpoledne, než jsme vyrazili na nové Star Wars (pecka!), a navíc, já na počet druhů cukroví stejně nehraju :D Tím dalším druhem jsou perníčky, ale jelikož se většinou zdobí, i když u nás je to dost chráněná dílna, tak to není moc cukroví na poslední chvíli. Naprosto jinak je tomu u těchto skvělých a báječných rohlíčků, kterým na "rozležení" stačí klidně i ty zbývající tři dny do Vánoc, resp. vůbec je nepotřebujou, protože jsou krásně křehké hned ;) Recept mám od bývalé kolegyně z práce Katky B., které tímto patří velký dík, že zachránila naší rodinu, která je na vanilkových rohlíčcích závislá - jestli to máte stejně a ještě jste nestihli napéct, pusťte se do nich ještě dneska, nebudete litovat. Přimlouvám se, abyste si udělali vlastní vanilkový cukr, který už nikdy nebudete chtít vyměnit zpátky za ten kupovaný, vanilinový, který vanilku neviděl ani z jedoucího vlaku, protože není nic jednoduššího :)

Na 2 plechy:

300 g hladké mouky
100 g mletých (v robotu nasekaných) vlašských ořechů
200 g másla, studeného
70 g cukru moučka

vanilkový cukr na obalení

Postup:
 
Je to klasika, prostě smícháte všechny ingredience v těsto - nejjednodušší je to samozřejmě v robotu, pokud nemáte tak smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte ořechy a máslo nakrájené na přibližně stejně velké (2 cm) kostičky. Máslo se zbytkem vždycky promněte mezi prsty, jako když děláte drobenku nebo křehké těsto, dokud se všechno díky teplu z vašich dlaní nespojí v kompaktní hmotu. Pokud používáte robota tak tuhle závěrečnou fázi musíte udělat taky, jinak bude těsto příliš sypké. Když těsto drží pohromadě, zabalte ho do potravinářské fólie nebo strčte do pytlíku a nechte aspoň hodinu nebo klidně i přes noc v lednici odležet.

Odbočka k domácímu vanilkovému cukru - máte dvě možnosti, obě snadné, jednu na trochu delší odležení. Buď můžete úplně jednoduše do vzduchotěsné dózy nasypat moučkový (nebo samozřejmě i klasický krupicový, ale na rohlíčky ho moc neužijete) cukr, do něj zapíchnout půlku vanilkové lusku na 500 g cukru a nechat aspoň týden, ale raději déle rozležet. Druhá možnost je, že do mixéru nasypete 4 lžíce moučkového cukru, půlku vanilkového lusku nakrájeného na centimetrové kousky a rozšmelcujete. Tenhle supervanilkový cukr následně smícháte se zbylým vanilkovým cukrem do 500 g a opět nasypete do vzduchotěsné dózy (Ikea jede). Pokud to uděláte takhle, stačí klidně jeden den a vanilku rozhodně ucítíte z rohlíčků víc, než za použití vanilinového zlého dvojčete ;)

Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Do mělké misky nasypte vanilkový cukru. Odleželé těsto vyndejte z lednice a rukama propracujte, aby bylo vláčnější a šly z něj vyrobit rohlíčky. Zase to nepřežeňte, aby nebylo moc řídké, z toho taky rohlíček neuděláte ;) Teď už stačí jen z těsta dělat kuličky o průměru 2-3 cm (záleží jak velké chcete rohlíčky), které v dlaních vyválíte do válečku - rohlíčku - a zahnuté umisťujete na plech. Pečte 5 - 10 min podle velikosti rohlíčků a rozhodně hlídejte - jakmile začnou mírně hnědnout špičky, je čas vytahovat plech. Ještě horké rohlíčky obalujte ve vanilkovém cukru a hotové naskládejte kam je libo - na přímou konzumaci jsou ale přece jen ještě trochu moc horké :) Je ale doufám jasné, že všechny ulámané kousky se musí zkonzumovat co nejrychleji, aby nehyzdily Zbylým cukrem z obalování ještě rohlíčky posypu přes sítko, neb byla škoda ho vyhodit ;)

Takže co, zvládnete to ještě letos, nebo už máte dávno napečeno? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat