pondělí 29. června 2015

Jahodový sorbet s mangovou vodkou



Dneska je to stoprocentně osvěžující letní recept, tak teď už jenom doufám, že fakt bude to horké léto ;) Jahodová sezóna je momentálně v nejlepším, i cenově, takže směle do toho, protože to nebude trvat věčně.

Na úvod si dovolím jenom pár poznámek k výrobě sorbetů. Tak začneme logicky - v čem je voda (a u sorbetů je přítomná vždy), to zmrzne na ledovou kostku, což nechceme, protože pak se to blbě nabírá. Tudíž je potřeba přidat něco, co způsobí nezmrznutí až na kost, a to je alkohol. Alkohol tvoří takovou "nemrznoucí" složku sorbetu a zajistí, že se vám bude i po několikahodinovém mražení a následném chvilkovém odpočinutí sorbet dobře nabírat bez úhony na kuchyňském náčiní. Zase když tam obrátíte půl lahve, tak vám to nejspíš nikdy úplně nezmrzne, tak se kroťte :D Další taková "zásada" je, že klidně můžete přidat trochu víc sladidla (cukru, medu, sirupu apod.) než byste normálně dali, protože zmrazením se chutě malinko ztratí. Běžně se sorbety sladí ne cukrem, ale cukrovým rozvarem (cukr a voda v poměru 1:1, nechat v rendlíku chvilinku povařit a vychladnout), který by měl taky zajistit, že sorbet nezmrzne na kámen. Stejně funguje i med, který doporučuju použít i v tomto případě ;)

Postup uvádím pro zmrzlinovač, pokud tento zázrak techniky nevlastníte, můžete mrknout sem a zařídit se alternativně podle prvního odstavce, je to stejné jako v případě smetanové zmrzliny. Jde to určitě i bez něj :)

Sorbet:

900 - 1000 g čerstvých jahod
5 - 6 lžic medu
šťáva z půlky citronu, případně podle chuti
3 - 4 panáky vodky, já zvolila Absolut Mango

Postup:

Jahody omyjeme, odstraníme stopky a velké kusy přepůlíme. Jinak to jde raz dva - jahody nasypte do nádoby mixéru, přidejte med, vodku a citronovou šťávu, zapněte a mixujte. Když je všechno najemno rozmixované, ochutnejte a podle potřeby přidejte med, citron i vodku. Až budete s výsledkem spokojeni, přesuňte nádobu s pyré do lednice a nechte aspoň 3 hodiny vychladit. Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a nechte ho konat zázraky ;) Hotový sorbet přendejte do nádoby vhodné k mrazení, ke které máte víčko, a uhladíme. Ještě než zavíčkujete, přetáhněte povrch potravinovou fólií - do sorbetu se potom nijak nenatáhnou pachy sousedících věcí v mrazáku. Uložte do mrazáku a nechce nejméně 4 hodiny mrazit.

Před podáváním nechte sorbet tak 10 min povolit, bude se lépe nabírat. A to je pro dnešek vše :)

sobota 20. června 2015

Banánový dort s nutelou a karamelem


Je to už sice dva týdny, co jsem se zase stala o rok starší a moudřejší, ale k blogu jsem se tak nějak dostala až dneska, ale lepší pozdě, než nikdy ;) Když má narozeniny někdo, kdo sám dost peče pro ostatní, tak mu většinou upeče dort tak akorát vlastní maminka, takže i když svým kolegům v práci většinou k různým příležitostem peču já, řekla jsem si, že sebe přece nebudu šidit. Poslední dobou mám tak trochu úchylku na chuťovou kombinace banán-čokoláda-šlehačka, takže můj narozeninový dort ani nemohl být z ničeho jiného, nutelu beru jako oříškovou čokoládu, jasný, a karamel prostě nemůže ničemu uškodit. Je to vlastně jenom mírně (no tak to trochu kecám, spíš hodně) vylepšená klasika, takže se není čeho bát a jděte do toho! No a ještě se s vámi podělím o jeden narozeninový zážitek - měla jsem na Špilberk food festivalu ústřici, ale ta teda rozhodně žádnou hlavní surovinou na tomhle blogu nebude, takže si to přeberte :D

Korpus o průměru 23 cm (nebo 20 cm a nebude to taková placka):

250 g hladké mouky
150 g cukru krupice
3 vejce
40 g kakaa na vaření
špetka soli
kelímek kysané smetany nebo jogurtu (170 g)
5 lžic chuťově neutrálního oleje
2 velmi zralé banány (z obchodu budou doma potřebovat aspoň 3 dny)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce melasy nebo medu

Náplň:

nutela dle vlastních preferencí, odhadem tak půl skleničky
2-3 banány nakrájené na kolečka
špetka skořice

Karamel:

30 g cukru krupice
30 g másla
30 - 40 ml šlehačky

kakao na dokončení a čerstvě ušlehaná šlehačka k podávání

Postup:

Začínáme korpusem, jako vždy tedy nejdřív předehřejeme troubu - na 180°C. Rozevíratelnou formu dort vyložíme na spodu a po obvodu pečícím papírem a necháme po ruce. V míse smíchejte nejdřív suché přísady - mouku, cukr, špetku soli, prášek do pečiva a sodu. Potom ke směsi prosejte kakao a vmíchejte. Ve druhé míse rozmačkejte vidličkou banány na kašičku, přidejte melasu, vejce, kysanou smetanu a olej, dobře promíchejte. Tekutou směs přilijte do suché a zamíchejte - nechceme ale hmotu přemíchat, protože jinak bude korpus tuhý, takže jen tak zlehka, jakmile je všechno spojené tak už do toho nevrtejte. Hotové těsto nalijeme do formy, uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme 30 - 40 min, zkusíme propečenost špejlí. Upečený korpus vyndáme, necháme 5 min vychladnout ve formě a potom přesuneme dochladnout na mřížku tak, že ho na ní z formy překlopíme a sloupneme pečící papír. Před plněním musí být zcela vychladlý.

Teď jdeme na karamel, budeme potřebovat trochu tekutější než v datlových palačinkách, aby šel dobře aplikovat na korpus s banánem. Postup je nicméně stejný, takže do pánve se silnějším dnem nebo rendlíku nasypeme cukr a necháme na vyšším žáru pomalu bez míchání rozpustit - já nechávám na stupni 8 (z 9), do jantarové barvy. Sledujeme jako ostříž, protože kdo to buď zamíchá (a tím nějak poruší krystalovou strukturu či co, takže to dělá všechno možný, jenom ne karamel) a nebo nechá připálit, může začít znova ;) Když je cukr rozpuštěný a hezky jantarově zbarvený, přidáme máslo a rozmícháme, potom vlijeme šlehačku  (začněte 30 ml, viz dále) a rozmícháme. Pozor na prskání, karamel je horká mrcha a popálení bolí jako čert. Pokud se po vlití smetany utvořili nějaké hrudky, necháme karamel na mírném žáru chvilinku povařit a mícháme, až se hrudky rozpustí. Karamel by měl být tekutý asi jako hutná smetanová omáčka, protože po vychladnutí ještě trochu ztuhne, takže pokud vám bude připadat pořád  moc hustý, klidně po lžících přidejte ještě trochu smetany. Hotový karamel necháme vychladnout. 

Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě aspoň přibližně stejně silné placky, tu hezčí si necháme jako vrchní část. Spodní část korpusu potřeme vrstvou nutely (a nešidit!), lehce poprášíme skořicí a poklademe kolečky banánů po celém povrchu. Karamel lžící velmi umělecky nacákáme na banán a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Výtvor necháme aspoň 2 hodiny v lednici, 20 min před podávání vyndáme, necháme dojít pokojové teploty a přes sítko poprášíme vrstvou kakaa. Podávám s kopečkem šlehačky.

Byla bych vám ukázala, jak vypadá rozkrojený, ale to by asi transport do práce nepřežil, takže si ho prostě musíte upéct a podívat se sami ;)