středa 16. března 2016

Snídaňové ovesné vločky - overnight oatmeal




Dnešní recept už možná dávno znáte, ale možná taky ne - a v tom případě by byla věčná škoda, kdybyste o tuhle skvělou zdravou snídani/svačinu přišli! Plně si uvědomuju, že úvodní fotka dneska není nic moc, na druhou stranu je to dobré, je to zdravé a téměř nekonečně variabilní, takže se překonejte a zkuste to ;) Co to vlastně je - princip spočívá v tom, že ovesné vločky a další případná semínka a různé jiné věci necháte namočené přes noc ve vodě, čímž jednak změknou a jednak se tzv. fermentují. Nejsem ani specialista na výživu ani chemik, takže moje znalosti sahají asi tak daleko, že fermentace je vlastně kvašení, ale důležité každopádně je, že fermentované vločky a semínka se pak mnohem líp tráví a tělo z nich dokáže přijmout větší množství zdraví prospěšných látek, než když je budete chroupat jen tak (a jestli se pletu, tak mě klidně opravte). Neplést s klasickou ovesnou kaší, což jsou teda taky ovesné vločky, ale uvařené ve vodě nebo v mléce. Tady se nic nevaří, je to mnohem jednoduší a nemusíte mýt hrnec ;)

Postup samozřejmě popíšu u receptu a nakonec si dáme i tipy na nějaké další variace, aby to nebylo nůďo. To, co vypadá tak, ehm, zajímavě na obrázku, je vnitřek mučenky neboli passion fruit (M. tomu důvěrně přezdívá vetřelčí vajíčka), seženete občas v supermarketu nebo v Praze celkem jistě na Andělu v Delmartu. Je to kyselý, šťavnatý a dobrý, hledejte fialovou věc velikosti a tvaru kiwi, ale nechlupaté :)

Na 1 porci:

50 g ovesných vloček
cca 1 vrchovatá lžíce libovolných semínek - dávám chia, slunečnicové a drcené lněné, naopak dýňovému moc v tomhle receptu nefandím
1/2 kelímku bílého jogurtu
2 - 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžíce rozinek
semínka z 1 mučenky

Postup:

Jednodušší už to snad ani být nemůže - do misky nasypte vločky a semínka, zalijte vodou tak, aby byly úplně ponořené, ale zase vám nemusí volně plovat. Volně přikryjte talířkem nebo něčím takovým, aby vám do toho přes noc nenapadal prach a kdovícoještě a nechte s klidným srdcem stát na lince až do rána.

Ráno už vločky a semínka všechnu vodu nacucaly, takže stačí přidat jenom všechno ostatní kromě mučenky a dobře promíchat. Med nebo javorový sirup si dávkujte podle sebe, osobně si dávám tak tři lžíce. Nakonec přidejte semínka z mučenky a buď zamíchejte, nebo nechte jen tak a ujídejte postupně.

Tohle byla jenom jedna z mnoha variant a pod heslem overnight oatmeal jich najdete fakt spoustu. Vločky můžete místo jogurtem zalít taky třeba mlékem, klidně ohřátým nebo i rostlinným, takže jen namátkou co ještě doma zkoušíme nebo chceme zkusit:

jogurt, banán, trocha skořice, vlašské ořechy
jogurt, granátové jablko (velká pecka)
jogurt, sušené brusinky, mandle
sušený strouhaný kokos namočený spolu s vločkami, mléko, jahody nebo maliny
teplé mléko, burákové máslo, med, banán
jogurt, jablko na kostičky, rozinky, skořice

Doufám, že aspoň jednu kombinaci vyzkoušíte a kdybyste přišli na nějakou další, tak mi určitě dejte vědět! ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat