úterý 21. června 2016

Citronový dort s pistáciemi




Slíbila jsem dort a tady ho máte. Původně jsem si chtěla upéct něco k narozeninám (už sem zase o rok starší, je to fakt děs), ale moje skvělá maminka mi upekla úchvatnou roládu s čokoládou a borůvkama, takže nebylo třeba. Ale něco s citronem a pistáciemi jsem chtěla spáchat už asi měsíc, takže když se M. vrátil po pár dnech ze služebky, pojala jsem to jako dort "vítací" a bylo.

Co se týče receptu, dovolím si několik poznámek. Jako tuk se používá olivový olej. Záleží na vás, jaký zvolíte - my máme doma hodně "ostrý" z Benátek a dort by asi spíš snesl něco víc jemného, takže pokud byste měli s chutí olivového oleje v dezertu vyložené problém, můžete použít i nějaký neutrální, třeba řepkový. Citrony jsou potřeba tak 3 - 4 podle velikosti a nesmíme zapomenout na pistácie, žeano. Miluju pistácie! Takže jsem koupila celkem 60 g, 30 g jsem dala do korpusu, cca 15 g jsem nakrájela na zdobení a zbytek jsem si v průběhu pečení nacpala do pusy, takže jestli to máte stejně jako já, udělejte si rozhodně pistáciovou rezervu :) Korpus je díky jogurty vláčný a navíc ho pak ještě napustíte sirupem, takže jeho poživatelnost je oproti jiným dortům bez promazání krémem zvýšena a možná bych i řekla, že je druhý den o trošku lepší ;) Jako ozdobu jsem kromě sekaných pistácií opět využila směs květů a koření od Sonnentoru Všechno nejmilejší, ale můžete použít i třeba jen samostatné růžové plátky nebo taky klidně jenom pistácie, bude to vypadat dobře i tak. Pokud nemáte doma vodu z pomerančových květů, tak se to taky nezblázní, ale je to s ní rozhodně lepší a lahvička na milion použití vás vyjde na třicet kaček, tak o tom zauvažujte ;) Inspirovala jsem se zde, pokud byste chtěli originální recept.

Na dort o průměru 20 cm:

180 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
3 vejce
100 g třtinového cukru
180 g hustého bílého jogurtu (můžete použít řecký, Hollandii nebo nějaký smetanový, ale žádný odtučněný hrůzy)
170 ml olivového oleje (nebo viz úvod)
80 ml citronové šťávy
nastrouhaná kůra z půlky citronu (preferujeme chemicky neošetřený nebo řádně vydrhnutý)
30 g nahrubo nasekaných pistácií

Sirup:

šťáva z půlky citronu
2-3 lžíce krupicového cukru
1 lžička vody z pomerančových květů

Poleva:

šťáva z půlky citronu
moučkový cukr k dosažení ideální konzistence

Na dokončení: sekané pistácie a případně další věci dle libosti (směs květů a koření, citronová kůra)

Postup:

Troubu předehřejte na 170°C, otevírací dortovou formu vyložte pečícím papírem. Jinak je to vlastně klasika - v menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, nasekané pistácie, sůl a pořádně promíchejte. Ve větší míse promíchejte jogurt, citronovou šťávu a kůru a olivový olej, dobře promíchejte. V ještě jedné vhodné misce prošlehejte šlehačem vejce, až zesvětlají, potom přidávejte postupně cukr, až celá směs trochu zhoustne a nabyde. Vaječnou hmotu teď stěrkou opatrně smíchejte s jogurtovou směsí a následně stejně opatrně zapřekládejte moučnou směs do té jogurtovo-vaječné - chcete uchovat co nejvíc vzduchových bublin, aby byl výsledný korpus pěkně nadýchaný, chápeme se. Těsto přendejte do připravené formy a pečte cca 25 - 30 min, výsledný korpus by měl mít světle hnědou barvu. Zkuste špejlí, upečený korpus nechte 10 min vychladnou ve formě a potom přendejte na mřížku, kde dochladne úplně.

V mezičase při chladnutí ve formě si vyrobte sirup - šťávu z citronu a cukr smíchejte v rendlíku a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Potom ochutnejte a případně doslaďte, pokud byste křivili pusu ;) Až bude sladkokyselost ideální, přidejte vodu z pomerančových květů a promíchejte. Sirup chcete nalít na ještě teplý korpus, takže jakmile ho přendáte na mřížku, máte ideální příležitost - vršek korpusu zhusta propíchejte párátkem, aby se měl sirup kudy vsáknout, a potom korpus lžící sirupem polijte. Klidně může stéct i na boky, vůbec nevadí. Teď už nechte budoucí dort úplně vychladnout.

Když je korpus vychladlý, připravte si citronovou polevu - do mističky s vymačkanou šťávou z citronu postupně přisypávejte moučkový cukr, až dosáhnete požadované konzistence. Poleva by se měla dobře nanášet, ale zase by neměla být moc tekutá, aby vám na tom dortu vůbec držela, žejo. Zbytek pistácií, co jste nestihli sníst, nahrubo nasekejte. Hotovou polevu naneste na dort, posypte pistáciemi a případně dalším zdobením a nechte zaschnout.

Příště bude zmrzka ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat