pondělí 26. září 2016

Kardamomové sušenky s čokoládou



Tenhle měsíc se radši vůbec nedívám na zůstatek účtu, protože je to opravdu smutná podívaná, ale tak jako všechny ty věci samozřejmě potřebuju ;) Strašně moc jsem potřebovala už docela dlouho i jeden z embosovaných válečků od polské firmy Valek. Je to krásný dřevěný kousek s laserově vyrytým vzorem, který bez námahy vyrobí úchvatný vzor na sušenkovém těstě, marcipánu a určitě to jde použít i třeba na čokoládu (stopro, musím si to nějak obhájit, žejo). No, takže když byly dny Marianne a mně do mailu přišla sleva v e-shopu Kitchennete, tak sem to jenom tak z povinnosti prošla, co kdyby náhodou měli něco zajímavýho, že, no a samozřejmě měli - embosovaných válečků tam mají mraky. Takže stačilo jenom půl hodiny vybírat vzor, vnitřně si obhájit tolik peněz za kus (krásnýho) dřeva a říct si, že je vlastně na to ta sleva, takže je to skoro zadarmo :D
 
A teď něco k použití - zkusila jsem recept od Kitchenette na její velikonoční sušenky, který jsem jenom trochu upravila a místo vanilky a růžové silice jsem přidala kardamom. Pekla jsem z poloviční dávky a i tak je toho celkem dost, takže pokud vyloženě nepotřebujete nakrmit regiment a chcete dělat spíš menší sušenky, úplně vám bude mnou uváděné množství stačit. Samozřejmě nemusíte vůbec používat speciální váleček, vzor se dá dodat i jinak (vypraný kus vzorované tkaniny, kousek tapety apod.), ale klidně můžete sušenky nechat jenom tak hladké. Vykrajovat taky nemusíte ničím speciálním, půjde to i třeba skleničkou. Ale fakt se moc prosím neochuďte o tu čokoládu, protože ta kombinace s kardamomem je vážně skvělá ;)

Těsto:

200 g hladké pšeničné mouky
70 g světlého cukru muscovado (nebo moučkového)
100 g studeného másla, na kostičky
1 malé vejce
1 vrchovatá lžička kardamomových tobolek
 
hořká čokoláda na dokončení, odhadem cca 100 g (čím kvalitnější, tím lepší výsledek, použila jsem Belcolade 64% kakaa) 

Postup:

Nejdřív lehce podrťte kardamom, abyste dostali z tobolek černá semínka. Tobolky a jiné tuhé části pak vyhoďte a nechte v hmoždíři jenom semínka, která nadrtíte na co nejjemnější prášek, kterého byste měli mít asi tak půl lžičky. Těsto na sušenky můžete buď zpracovat ručně - všechny ingredience smícháte ve větší míse, prsty zapracujete máslo do konzistence drobenky a pak lehce propracujete, aby těsto drželo pohromadě, nebo všechno nasypte do robota s třecí metlou, zapněte a počkejte si. Každopádně těsto nezpracovávejte zbytečně dlouho, aby sušenky byly po upečení pěkně křehké, takže když to drží pohromadě, už do toho nevrtejte. Těsto zabalte do fólie a nechte aspoň 1 hodinu odpočívat v lednici.
 
Připravte si vál nebo podložku, hladkou mouku na podsypávání, váleček, případně embosovaný váleček nebo něco jiného na zdobení a vykrajovátko. Troubu předehřejte na 170°C, dva plechy vyložte pečícím papírem a ideálně si udělejte v lednici místo, aby se tam jeden plech s připravenými sušenkami vešel (je to boj, já to znám). Z lednice vyndejte těsto, rozdělte na půlku, jednu vraťte do lednice a druhou lehce propracujte, aby se líp válela. Z těsta vyválejte placku asi tak 5 mm silnou, kterou pak můžete ještě přejet embosovaným válečkem nebo normálním válečkem a zdobícím prvkem, čímž se ještě trochu ztenčí - asi na 3 mm. Z připraveného plátu vykrajujte sušenky a skládejte je s menšími rozestupy na plech, který následně přesunete aspoň na 10 min do lednice než ho dáte do trouby. Vychlazené sušenky pečte podle velikosti - moje mají cca 5 cm v průměru a pekly se tak 6 min, takže záleží na velikosti. Doporučuju první várku opravdu dobře hlídat a jakmile začnou sušenky na okrajích trochu hnědnout, máte upečeno. Hotové sušenky přendejte opatrně z plechu i s papírem vychladnout na mřížku. Bude to chvíli trvat, ale postupným vykrajováním, vyvalováním, chlazením a pečením jednou zpracujete všechno těsto a budete mít upečeno ;)
 
Ve vodní lázni (menší kastrůlek ve větším kastrůlku, ve spodním se mírně vaří voda a ten vrchní se dnem vody nedotýká!) rozpusťte čokoládu, sušenky po jedné namáčejte dle libosti a odkládejte zatuhnout zpátky na pečící papír. Za cca 1/2 hodiny po počokoládování už s nimi můžete manipulovat a samozřejmě je tím pádem i sníst :) Skladovat doporučuju ve vzduchotěsné nádobě, takže ideálně krabičky na pracovní oběd.
 
Plánuju takhle určitě zdobit minimálně i část letošních lineckých a perníčků, protože jsem z toho válečku strašně nadšená!
 
 
 
PS: Vzor je srdce a květy, kdyby se vám náhodou taky líbil ;) Ale i ty ostatní byly super, takže těžká volba...

Žádné komentáře:

Okomentovat