pondělí 19. září 2016

Matcha smoothie




No konečně! Samozřejmě se trochu stydím, že jsem tak dlouho nepřinesla žádný nový objevný nejlepší z nejlepších recept, ale léto je na pečení tak trochu samostatná kategorie. Ono totiž když je venku devětadvacet, tak se mi nechce ještě přitápět troubou, a pokud myslíte na nepečené nebo přímo studené dezerty, tak v tom vedru se mi nechce dělat ani s tím. Navíc v práci jsem poslední dva měsíce dost vytížená, zřejmě nastanou i nějaké změny, k tomu nějaké to cestování a tak... no konec omluvy, zase tak úplně jsem se neflákala, ale většinou jsem páchala jenom recepty, které už mám vyzkoušené a najdete je tady ;)
Tak, ale dneska máme přece jenom takovou novinku (na poměry mého blogu), protože zdravých věcí tu až tak moc nenajdete, co si budem povídat. No, ono je to i raw, ale to není primárním účelem, i když v rámci pestrosti jídelníčku určitě neuškodí vyměnit pro jednou klasické mléko za kokosové (případně jiné rostlinné, např. mandlové nebo tak něco). Ještě mě hrozně láká vyzkoušet nějaký raw dort jako zdravější alternativu, protože co se sladkostí týče, jsem ochotná vyzkoušet téměř cokoli. Téměř, jako třeba žádnej hmyz, rozumíme si. Hlavním účelem ale bylo zakomponovat nějak do snídaně matchu, velmi to opěvovaný zázrak a všelék. Nesporně zdravá bude, o tom žádná, akorát mi tak nějak nesedí moc do pečení - co zdravého v tom zůstane, když to necháte upéct třeba na 180? Ale třeba se mýlím, může být. Každopádně v nezpracované formě mi to přišlo vhodnější, takže pokud si nechcete dělat přímo jenom čaj z čisté matchy, můžete začít touhle snídaňovou alternativou, která vás slušně nakopne ;) Akorát je potřeba na to myslet už večer, aby to ráno bylo raz dva.

Na 2 sklenice:

1 zralý banán
hrst ovesných vloček
15 kešu ořechů, nesolených
10 mandlí, nesolených a klidně neloupaných
250 ml vody (nejlepší je převařená nebo odstátá)
2 lžíce tekutého medu, případně víc podle chutí
1 lžička matcha prášku
1 malá plechovka kokosového mléka (použila jsem Franz Josef, 165 ml)
libovolně jakákoli semínka pro zpestření

Postup:

Je to opravdu velmi prosté - do větší sklenice nebo misky nasypte vločky, ořechy a případně semínka, pokud používáte, zalijte vodou, přiklopte nějakým víčkem nebo jakkoli jinak zakryjte a nechte přes noc stát na lince.
 
Do nádoby mixéru vylijte nabobtnalé vločky s ořechy i všechnu vodu, kterou nevsákly, přidejte banán, kokosové mléko, med a matchu a pořádně rozmixujte. Čím déle, tím jemnější smoothie bude, ale zase to nemusíte přehánět, nějaké 3-4 minuty by měly stačit ;) Ochutnejte a případně doslaďte, jinak už stačí jenom zapíchnout brčko a můžete snídat.
 
Vzhledem k vločkám a ořechům i jedna sklenice celkem zasytí, takže můžete použít jako lehčí snídani nebo ideální dopolední svačinu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat