úterý 7. února 2017

Batátové houstičky/Sweet potato rolls




Nemožné se stalo skutečností a já jsem zpět s novým receptem ;) Jsou to nejvláčnější houstičky (jsou fakt malé), které se mi kdy podařilo upéct, což jistě souvisí s tím, že autorem receptu není nikdo jiný než skvělý Yotam Ottolenghi (a já ho jenom malinko upravila). Těsto je hodně hydratované díky sladkým bramborám, krásně se s ním pracuje a lepí se jenom v rámci možností, takže se rozhodně není čeho bát. Navíc kyne díky droždí, takže ani nemusíte sáhodlouze oživovat kvásek, prostě příjemné víkendové pečení :) Díky nasládlé chuti snesou houstičky i hodně kořeněnou nebo pikantní náplň, takže na konci receptu přidávám ještě inspiraci v podobě ochuceného másla.

Na 6 houstiček:

cca 180 g sladkých brambor (batátů), což jsou zhruba dvě střední brambory
35 ml olivového oleje
1 vejce, rozšlehané
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce instantního droždí (dala jsem sušené a šlo to taky)
25 g cukru (doporučuju třtinový)
225 g pšeničné chlebové mouky
lžíce mléka
sezamová semínka na posypání

Postup:

Brambory rozřízněte napůl a jen tak neoškrábané je dejte péct do trouby předehřáté na 220°C. Až budou brambory úplně měkké, po cca 30 - 40 min, vyndejte je, nechte vychladnout a stáhněte slupku. Brambory můžete takhle nachystat i den předem a nechat čekat na svou příležitost v lednici.
 
Pro přípravu těsta dejte do mísy (od robota) upečené brambory, olivový olej, půlku rozšlehaného vejce (přibližně), sůl a všechno pořádně promíchejte. Přidejte 40 ml teplé vody a začněte míchat/nechte míchat robota s hnětacím hákem, po chvilce přihoďte droždí a cukr, zapracujte a nakonec přisypte mouku. Po přidání mouky nechte robota hníst ještě tak 3 minutky, případně potrapte těsto ručně s vařečkou. Menší mísu lehce vymažte olejem a hotové těsto do ní přendejte, mísu strčte do igelitky a nechte na teplém místě cca 1,5 hodiny kynout (dokud nezdvojnásobí objem).
 
Plech vyložte pečícím papírem. Vykynuté těsto vyklopte z mísy na pomoučenou pracovní plochu, rozdělte na 6 stejně velkých kousků a z každého vypracujte-uhněťte kouli (jako byste plnili buchty bez náplně). Pokud se těsto hodně lepí, přisypte mouku a hlavně si pomoučete ruce :) Koule skládejte na plech s rozestupem aspoň 5 cm, přikryjte čistou utěrkou a nechte další cca 1,5 hodiny kynout na plechu.
 
Troubu předehřejte na 190°C. Do zbytku vejce přidejte lžíci mléka, rozšlehejte a budoucí houstičky pomašlujte ze všech stran. Potom už stačí jenom posypat sezamem a přemístit do trouby.
 
Pečte 10 - 15 min, hotové houstičky zní zespoda na poklep dutě. Přendejte na mřížku a nechte vychladnout, skladovat můžete ve vzduchotěsné nádobě až dva dny, jestli to teda bude vůbec potřeba, protože nejlepší jsou samozřejmě čerstvé ;)
 
Kdybyste potřebovali inspiraci pro náplň, můžu rozhodně doporučit ochucené máslo: 50 g másla nechte změknout, smíchejte s najemno nasekaným velkým sušeným rajčetem a jednou nasekanou čerstvou chilli papričkou bez semínek, přidejte špetku soli, pomažte houstičky, přidejte plátek šunky a je hotovo :)

Žádné komentáře:

Okomentovat